Фото: mincult.kmu.gov.ua

Священний Синод Української Православної Церкви, який відбувся 20 липня в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, розглянув ситуацію, яка склалася з  нереєстрацією Міністерством культури України статутів релігійних організацій Української Православної Церкви. (Журнал № 25), повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В результаті розгляду даного питання, Синод звернувся до Прем`єр-міністра України В.Б. Гройсмана. Голову Кабінету міністрів повідомлено про упереджене і необ’єктивне ставлення Міністерства культури до Української Православної Церкви, що має наслідком порушення прав релігійних організацій УПЦ.

Нагадаємо, що з грудня 2014 по травень 2015 року до Міністерства культури України були подані на реєстрацію тринадцять статутів релігійних організацій УПЦ. За цей час було зареєстровано тільки два з них. Затягування з реєстрацією установчих документів є прямим порушенням Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Відео дня

Це питання було піднято під час прес-конференції, яка відбулася у Києво-Печерській Лаврі 25 березня 2016 року. Проте керівництво Міністерства культури й далі продовжувало штучно гальмувати процес реєстрації. Тільки через півтора року нереєстрації, 29 червня 2016 року, на адресу УПЦ надійшли листи із зауваженнями. Проте, разом з документами, чиновники повернули і пакети документів для реєстрації та статути, що є черговим порушенням закону.

Варто зазначити, що запропоновані зауваження не враховують традиції та внутрішні настанови Православної церкви, суперечать вже зареєстрованим статутам та не мають правового обґрунтування.

Таким чином, своїми непрофесійними діями та бездіяльністю представники Міністерства культури не тільки грубо порушують права релігійних організацій УПЦ, а й стають перепоною для повноцінного здійснення їхньої статутної діяльності.