Під церквою може перебувати древній храм. Фото: А. Яремчук Сегодня.ua

Про можливу наявніть церкви свідчить цегла часів Київської Русі. "З такої цегли будували культові споруди. Можливо, з них була побудована церква, яка могла розміщуватися під фундаментами нинішньої церкви Різдва Христового", - розповів директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак Сегодня.ua.

Про можливу наявність давньої церкви, вказує знайдене археологами неподалік поховання XI-XII століть. "Розкопали сім маленьких дерев'яних домовин з дитячими останками. Можливий вік похованих – від одного до десяти років. Цікаво, що в одній із трун були останки двох немовлят. До слова, в декількох метрах від цього поховання ми знайшли людські останки жінки і підлітка. Вони були не в гробах. Можливо, загинули під час пожежі", – розповідає Максим Вакулюк, керівник розкопок на Поштовій.

 Фото: А. Яремчук Сегодня.ua

Київські археологи вже більше року проводять розкопки на Поштовій площі в місці, де повинен був з'явитися ТЦ і сподіваються за три місяці повністю відкопати стародавню садибу часів Київської Русі і приступити до розкопок більш древніх шарів, заглибившись на п'ять метрів вниз. Зараз роботи ведуться в частині, яка була відкрита ще минулого року, але для збереження була законсервована.

Відео дня

За словами Максима Вакулюка, знахідки, які зараз відкриваються археологам, – унікальні. "Ми розкопуємо дерев'яну бруківку XVII-XVIII століть, а під нею, на рівні двох метрів, знаходяться залишки давньоруської садиби, що датується XI-XII століттями. Ми сподіваємося, що нам вдасться повністю відкрити всю садибу, що є великою рідкістю", – каже Вакулюк.

 Фото: А. Яремчук Сегодня.ua

Як пояснюють археологи, в цій садибі, імовірно, міг проживати і працювати чиновник дуже високого рангу, який мав право ставити торгові пломби, на завезені по Дніпру товари. "Ми знайшли кілька древніх печаток, одна з яких може належати одному з синів Ярослава Мудрого, Всеволоду Ярославичу. Можна припустити, що це була митниця, яка "давала добро", – говорить керівник розкопок.

Із знайдених артефактів в руки археологів потрапили шість князівських печаток (датуються XI-XII століттями), 70 срібних і мідних монет (початок XVIII століття), залізні стріли, ядра, кулі і фрагменти зброї, якими активно торгували в XVII столітті, багато кісток коней і собак, черепки і цвяхи. Але, є знахідки, які археологи вважають дуже незвичайними. Одна з таких – жлукто (прототип сучасної пральної машини), видовбана з стовбура дерева або пня висока метрова посудина, в якій в старовину вибілювали білизну за допомогою золи.

 Фото: А. Яремчук Сегодня.ua

Також нещодавно археологи відкопали справжнісінький льох – квадратне поглиблення, обнесене колодами, в якому навіть знайшли кілька бочок. "Ця знахідка датується пізнім середньовіччям. Льох, або древній холодильник, був підземним приміщенням, в якому могли зберігати продукти влітку", – пояснює директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак.

Як запевняють в КМДА, знахідки обов'язково стануть експонатами музею, який розмістять в ТЦ. "Поки археологи не закінчать всі розкопки, говорити про те, яким саме буде музей, рано", – каже Діана Попова, директор департаменту культури КМДА.