Храм у с. Дуліби Гощанського району

Відбулася зустріч представників Рівненської єпархії УПЦ із головою обласної державної адміністрації Олексієм Муляренком щодо ситуації із захопленням храму у с. Дуліби Гощанського району, повідомляє сайт Рівненської єпархії .

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій, секретар Рівненської єпархії протоієрей Віталій Герлінський, відповідальний за урегулювання міжконфесійних конфліктів у Рівненській області протоієрей Віктор Земляний та його заступник протоієрей Василій Начев обговорили із губернатором  ситуацію, що склалася. Чиновник пообіцяв зробити усе можливе зі свого боку, щоб на Рівненщині припинилися регулярні захоплення храмів. Утім, такі обіцянки лунають іще з 1992 року і залишаються лише голослів’ям.

Нагадаємо, що 26 червня, у селі Дуліби Гощанського району представники Київського Патріархату увірвалися до храму Різдва Богородиці під час ранкового Богослужіння, зірвали службу і почали із лайкою та погрозами грубо виштовхувати вірян Української Православної Церкви з приміщення. Захопленням керував «благочинний» УПЦ КП у Гощанському районі. У конфлікті брали участь і представники радикально налаштованих сил Рівненщини, зокрема, так звана «Рівненська самооборона», котра є постійним учасником захоплень храмів у регіоні.

Відео дня

Настоятелеві храму протоієрею Сергію Тимофеєву вдалося натиснути «тривожну кнопку». Прибула служба охорони, та храм уже було заблоковано, представники Київського Патріархату замінили замки в усьому приміщенні й стали проводити службу. У результаті спроби захоплення храму є постраждалі, факт нанесення тілесних ушкоджень зафіксовано поліцією, яка прибула на виклик настоятеля. Наразі храм зачинено і звільнено від посторонніх.