У Національному музеї історії України в Другій світовій війні відбулася церемонія вручення дипломів «Праведник народів світу» представникам шести українських сімей, які рятували євреїв під час Голокосту, повідомляє сайт eajc.org.

Посол Ізраїлю в Україні Еліа Білоцерківський, виступаючи перед присутніми, зазначив: «Ми зібралися для важливої ​​церемонії вручення нагороди «Праведник народів світу» людям, які рятували євреїв за часів Другої світової війни. У нас є свідчення про двох з половиною тисячах українських громадян, які рятували євреїв. Є такий вислів на івриті: «Людина, яка рятує одну душу - рятує цілий світ». Ми дуже раді, що сьогодні з нами знаходяться сім'ї цих людей».

Також почесні нагороди отримали діти та внуки ще п'яти українських сімей, нагороджених посмертно: Романа і Анни Макар, Панаса і Василини Минюк, Афанасія і Антоніни Приступ, Христини Рудюк, Іллі та Аріни Веприцьких.

Відео дня

На церемонії також були присутні: віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, представники Посольства Ізраїлю в Україні, глава Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів Борис Забарко, Президент Єврейської ради України Олександр Сусленський, представники єврейських організацій і православного духовенства.