У столицю можуть повернути прах київського князя Ярослава Мудрого, який нині зберігається в одному з храмів США. Фахівці вивчають різні можливості проведення процедури повернення української реліквії, яку вивезли за кордон ще під час окупації Києва німцями в 1941-1943 роках. Вже цього тижня повинен бути розроблений покроковий план.

РОКИ ПОШУКІВ. "Ще в 2009 році ми відкрили саркофаг Ярослава Мудрого, який знаходиться в Софії Київській, а там виявилися останки іншої людини, яка померла набагато пізніше князя, і стара газета. З того часу наші співробітники почали активні пошуки і знайшли їх в США, в Нью-Йорку. Кілька років тому виявилося, щоб врятувати реліквію від знищення (більшовики масово руйнували святині, підірвали, наприклад, Михайлівський Золотоверхий собор. – Авт.), священик Ніканор, який на той час завідував реліквіями Софії Київської, вирішив вивезти з Києва прах князя Ярослава Мудрого, чудотворну ікону Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями, а також богослужбові книги собору XVIII-XIX століть. Ікону я особисто бачила в храмі Святої Трійці в Брукліні. Священики знають, що ікона саме з Києва. Більш того, в США православні священнослужителі на вищому рівні підтвердили, що в цьому ж храмі зберігаються останки князя Яролава Мудрого. Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили", – розповіла "Сегодня" директор нацзаповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

МАРШРУТ ПРАХУ. За її словами, шлях "міграції" мощей Ярослава Мудрого та інших реліквій був довгим. Священик Ніканор не самостійно перевозив реліквії, він попросив їх вивести в Польщу німецького офіцера, адже особисто священику зробити це не дозволили б фашисти. Німецький офіцер дотримав обіцянку і передав святині архієпископу Палладію. Він їх віз по маршруту: Польща (Варшава) – Німеччина (Баварія) – США (Нью-Йорк) – Канада (Оттава) – США (Нью-Йорк). "Цей шлях ми чітко простежили за документами – публікаціям в ЗМІ і за спогадами тих, хто був причетний до перевезень реліквій. Деякі люди ще живі і добре все пам'ятають", – продовжила Куковальська. Повернути реліквію цілком реально, але крім бажання співробітників нацзаповідника потрібна ще й активна допомога українських дипломатів. "Щоб повернути історичну спадщину, потрібно, щоб над цим працювали дипломати з обох сторін, а також українські профільні міністерства", – пояснив нам народний депутат Ігор Луценко, який зайнявся питаннями повернення древніх святинь в Україні. Як саме будуть діяти чиновники в цьому питанні, обговорять цього тижня на рівні Мінкультури України.

Відео дня

Святиню хоче і Москва

Фахівці запевняють, що хоч процедура повернення культурних цінностей тривала (займає близько 1-2 роки), затягувати з цим питанням не можна. "Є підтверджена інформація, що в Росії вже створено робочу групу, яка знає, що останки князя Ярослава Мудрого знаходяться в одному з храмів в США, і вони теж їх хочуть отримати, але до себе в Москву! З огляду на те, як сусідня держава любить перекручувати історичні факти, нам потрібно поквапитися в цьому питанні. А саме: створити міжвідомчу робочу групу, отримати документальне підтвердження знаходження останків в США і досягти домовленостей після повернення реліквій до Києва. Ми зобов'язані зробити це: повернути прах князя Ярослава до Києва, де він був похований, а також богослужбові книги Софії Київської і чудотворну ікону", – повідомив нам президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко.

Кириченко Леся, "Сегодня".