19 січня 2016 в Києві пройде загальноміське свято Водохреща з традиційними купаннями в Дніпрі. Хоч і з нинішньою погодою киянам ополонка не світить, традицій все одно будуть дотримуватися.

"Українські Новини" склали топ місць, де можна зануритися:

Оболонська набережна

Відео дня

Основні заходи очікуються о 12:00 біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5-а). Води Дніпра освятить предстоятель УПЦ МП.

Гідропарк

О 14:00 у Парку культури і відпочинку "Гідропарк" біля каплиці Хрещення Господнього. Святити воду буде предстоятель УПЦ КП. Свято пройде під пісні Київського академічного театру українського фольклору "Берегиня", а кияни та гості столиці зможуть купити сувенірну продукцію.

Озеро Тельбін

О 12:00 відбудеться освячення води в озері Тельбін біля церкви Різдва Христового на Березняках. Священнослужителі храму Різдва Христового проведуть відповідний обряд, після чого кияни зможуть долучитися до таїнства Водохреща .

У Голосіївському парку

О 12:00 освячення почнеться в Голосіївському парку поруч зі Свято-Покровським Голосіївським монастирем "Мамаєва слобода". Вранці пройде святкова літургія в козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці, потім хресна хода та Велике освячення води на озері біля церкви перед Орданський хрестом.

З 12:00 всі бажаючі зможуть скупатися в Орданскій воді. О 12:30 відбудеться спалення на багатті дідухів, обряд "Водіння кози" і символічне "вигнання Кути" за участю фольклорних колективів. О 13:00 почнуться народні гуляння: пісні і танці біля багаття, дегустація звареного на відкритому вогні козацького кулешу та печеної на рожні соковитої кабанятини.

Козаки й козачки приготують старовинний гарячий хмільний напій мусулес (глінтвейн) і козацький чай гербата. Вартість квитка - 50 грн. (пільговий - 25 грн).

"Пирогово"

У цей же день Водохреща щорічно святкують і у Музеї народної архітектури "Пирогово". Вранці у старовинній церкві Архистратига Михаїла проходить літургія освячення води на церковному подвір'ї. далі розпалюють символічну ватру, починаються танці й веселощі. Вартість квитка - 30 грн.

Парк "Феофанія"

Тут з 8 ранку для святкування буде підготовлено комфортні ополонки для пірнання, місця для обігріву та переодягання. Будуть пропонуватися гарячі напої і гриль-меню. Вартість квитка - 10 грн.

"Парк Київська Русь"

Гостей чекає театралізоване дійство "На Йордані", що оповідає біблійну історію про житіє Іоанна Хрестителя. А ще - інтермедії за текстами Святого Письма. Різдвяний вертеп буде відтворено за класичним сюжетом, з автентичними костюмами і декораціями. Також у ці дні відбудеться закриття святкової програми "Зимова казка в Стародавньому Києві".

"Українське село"

В етнографічному комплексі початок богослужіння 19 січня о 10:00. Освячення води об 11:30. Купання в ополонці з 12:15.

Воду для освячення можна набрати в одному з трьох надчистих джерел комплексу. Скупатися можна в озері або в новій дубовій купальні з чистою проточною водою з артезіанського джерела.