а

3 листопада в Одесі ОБСЄ провела круглий стіл щодо розвитку міжконфесійного діалогу в Україні. Зустріч організована Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), повідомляє ІРС.

У круглому столі взяли участь більше 40 представників церков і релігійних громад, організацій громадянського суспільства, обласної державної адміністрації та офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також міжнародних та національних експертів у сфері свободи релігії та переконань.

Учасники заходу обговорили характер, форми, роль і мету діалогу, а також дослідили фактори, що сприяють його ефективності, прозорості та довгостроковості.

Відео дня

"Ефективний діалог може сприяти обміну думками та досвідом з метою більш глибокого розуміння, – сказав Кішан Маноча, старший радник БДІПЛ з питань свободи релігії та переконань. – Це може створити простір для вирішення розбіжностей і напруженості в мирний і конструктивний спосіб, і сприяти колективній, спільній відповідальності за благополуччя всіх".

 Серед іншого учасники круглого столу обговорили проблематику розпалювання релігійної ворожнечі у ЗМІ та через неправдиві або неякісні журналістські матеріали. Також було акцентовано увагу на необхідності кращої комунікації церков і релігійних громад із суспільством, в тому числі через медіа ресурси та своєчасне коментування резонансних подій.

 Представники церков запропонували практичні питання, щодо яких можна вести діалог та об'єднати спільні зусилля: допомога бездомним особам, перевиховання засуджених, мінімізація конфліктів під час проведення публічних заходів тощо.

 Окрему увагу було приділено питанню про всеосяжність діалогу. Зокрема, врахування думки релігійних меншин та участь нечисленних, недавно створених релігійних громад у процесі діалогу.

 Круглий стіл, третій у своєму роді, був організований в рамках проекту ОБСЄ БДІПЛ «Сприяння безпеки релігійних чи духовних громад та інші в регіонах України». Одним з основних цілей проекту є сприяння діалогу між релігійними та іншими громадами, а також між цими громадами та державою.