р

14 жовтня в київському Будинку кіно відбулася церемонія закриття ХІІІ міжнародного фестивалю «Покров». Гран-прі фестивалю отримав мультиплікаційний фільм «Незвичайна подорож Серафими», повідомляє church.ua.

На цьогорічному кінофорумі, що тривав чотири дні – з 11 по 14 жовтня – було показано 57 фільмів з 5 країн світу, автори яких змагалися за головні нагороди фестивалю в номінаціях: анімаційне кіно, фільми короткого, документального й повного метражу.

г

Церемонії закриття передували два дні конкурсних кінопоказів та творчих зустрічей.

12 жовтня увазі гостей фестивалю було представлено 26 фільмів.Цього ж дня відбувся круглий стіл «Православне кіно – це кіно світового масштабу». У ньому взяли участь Юрій Калина (Польща), Гуж Тадевосян (Вірменія), Сергій Багдасаров (Білорусь), Олена Меленевська (Україна), Ольга Волужаєва (Росія) та інші учасники фестивалю.

Під час цієї зустрічі польський режисер Юрій Калина зазначив, що «відмінна риса сьогоднішнього фестивалю – безліч нових режисерів». Саме завдяки цьому XIII «Покров» має жанрову багатовекторність, вважає митець: «І це хороша тенденція в розвитку православного кінематографа».

13 жовтня програма показів включала в себе 24 картини.

Режисер Віталій Михайленко (Греція), коментуючи свою роботу на тему цьогорічного кінофестивалю, сказав, що його творчий колектив підготував своєрідний «духовний екскурс» по Афону. Картина носить назву «Дорогами Афона». «Паломництво по Афону має свою специфіку. Про це мій фільм», – розповів автор.

14 жовтня шість фільмів завершили програму конкурсних показів, після чого відбулося урочисте нагородження переможців. В урочистому акті, під час якого були оголошені призери цьогорічного кіноконкурсу, взяли участь митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Обухівський Іона, члени журі фестивалю на чолі з кінорежисером та продюсером Єгором Бенкендорфом, а також президент кінофестивалю, народний депутат України Андрій Деркач і директор “Покрову” протоієрей Олександр Акулов.

р

Гран-прі фестивалю отримав режисер Сергій Антонов за свою роботу «Незвичайна подорож Серафими», яка також була відзначена в номінації «За кращий сценарій». Зі списком переможців у різних номінаціях кінофестивалю можна ознайомитися на сайті www.pokrovkino.com.

Фільмом-закриттям ХІІІ міжнародного фестивалю православного кіно «Покров» став продюсерський проект команди Молодіжного центру Спілки кінематографістів Росії «Ближче ніж здається».