У Чернігові через несанкціоновані земляні роботи зруйновано некрополь ІХ–ХІІІ століть та передгороддя стародавнього міста. 

Як повідомили у секторі громадських зв`язків УМВС в області, працівники управління протидії злочинності в сфері економіки УМВС в Чернігівській області минулого тижня встановили факт руйнування об`єкту культурної спадщини з боку службових осіб Чернігівської обласної спілки споживчих товариств. Вони, маючи заявку на проведення реконструкції тротуару за умови проведення робіт на глибину не більше 0,2 м, здійснювали несанкціоновані земляні роботи на глибині до 1 м. Це призвело до руйнування пам’яток археології місцевого значення X-XIII століття – некрополя та IX-XVIII століття – передгороддя стародавнього м. Чернігова, взятих на облік розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації.

Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини оцінює вартість археологічної частини земельної ділянки площею 1,2 тис. кв. м у межах території пам’яток археології місцевого значення передгороддя і некрополя стародавнього Чернігова у 1,7 млн грн.

Відео дня

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу України (незаконне проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних чи підводних робіт на об`єкті археологічної спадщини) - караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Триває досудове розслідування.