Засідання круглого столу в Умані було присвячено правовим та етичним аспектам міжнаціональної та міжконфесійної злагоди. Обговорення відбулося за участі провідних фахівців-юристів з Києва, науковців, представників громадських та релігійних організацій в Уманському державному педагогічному університеті ім. Павла Тичини, повідомляє ІРС.

Круглий стіл розпочався з привітання ректора університету, професора Олександра Безлюдного.

Доктор юридичних наук, професор Василь Костицький звернув увагу на складові державної ідентичності, якими є віра, національна ідея, мова, духовно-культурна спадщина, політико-правова традиція, побутова культура.

Відео дня

Про природу історико-правових проблем міжнаціональних відносин на засіданні говорив доктор юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Петро Захарченко.

Зацікавили присутніх і питання паломництва до Умані, які озвучив представник Об’єднання іудейських релігійних громад України Геннадій Білорицький. На прикладі Ізраїлю він розповів про успішний досвід створення умов та вирішення поточних питань, пов’язаних з організацією паломництва до релігійних святинь.

Виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін зробив огляд релігійної ситуації в Україні та закцентував увагу на тому, які принципи міжнародного та національного законодавства слід застосовувати задля формування в суспільстві атмосфери міжрелігійної та міжнаціональної злагоди.

Після завершення круглого столу науковці з Києва ознайомилися з питаннями організації щорічного паломництва хасидів до Умані, відвідавши могилу рабина Нахмана та пов’язані з нею релігійні та допоміжні споруди.