к

Для боротьби з релігійним екстремізмом потрібна робота з молоддю, представниками духовенства та засобами масової інформації. Про це на V з'їзді лідерів світових і традиційних релігій заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, повідомляє ТАСС.

"Три аспекти, які дуже важливі. Перше, релігійні лідери можуть грати позитивну роль з точки зору вирішення питань, пов'язаних з найуразливішими членами нашого суспільства - молодими людьми, які можуть бути жертвами екстремістських ідеологій", - зазначив Заньєр.

"По-друге, релігійний екстремізм і фанатизм дуже часто є продуктами неправильної інтерпретації релігійних текстів і навчань. Тому потрібно покращувати в цілому релігійну освіту, і, зокрема освіту релігійних лідерів", - підкреслив генсек ОБСЄ.

Відео дня

По-третє, за його словами, "дуже часто екстремісти спритно маніпулюють ЗМІ та інтернетом". "Проте ЗМІ навпаки можуть бути ефективним методом запобігання поширення ідеології насильства. Ось чому, коли ми об'єднуємо зусилля в рамках захисту суспільства від насильницького екстремізму, це також має на увазі роботу з мас-медіа", - сказав Заньєр.

Він також висловив упевненість, що релігія не є причиною екстремізму, а сприяє миру і заперечує насильство. "Ми бачимо, що просто прикриваючись релігією, екстремісти маніпулюють релігійними настроями для того, щоб просувати власний порядок денний. Ось чому інтенсивний, відкритий міжрелігійний діалог є дуже важливим способом для того, щоб відокремити екстремізм від релігії, насильство - від проповіді світу", - підсумував глава ОБСЄ.