м

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відкрилася виставка, присвячена народному іконопису ХІХ – початку ХХ ст. Найкращі твори з фондів музею, з більшості регіонів України, представлені тісним колом та об’єднані ідеєю символічного загальноукраїнського покуття, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

Традиція розміщення ікон в інтер’єрі, по діагоналі від печі, має надзвичайно давнє походження. У дохристиянські часи цей кут був священним вівтарем родини, через нього здійснювався зв'язок із небесним світом. Тут "жив" охоронець кута – пóкутній, від чого й пішла назва «пóкуть».

З прийняттям християнства язичницьке трактування втратило своє значення, поступово виробилась певна традиція облаштування домашнього іконостасу, де образи розміщували не тільки по кутах, але й по стінах, а іноді над дверима. Під час свят і молитви перед образами запалювали свічку або лампадку, до них молилися дорослі й діти. Таким чином, небесні сили через ікони освячували життєвий і духовний простір усієї родини.

Відео дня

В образах святих, Ісуса Христа, Богородиці відчутні етнічні типажі, в одязі, атрибутах та декорі – національна традиція. Вражає стилістичнe багатоманіття народного іконопису та його найвищі художні якості, про що свідчить виставка, яка триватиме по 31 травня.