Фото: elios.org.ua

Церкви та релігійні організації спільно з громадським та державним сектором відновлюють  співпрацю в протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

У Всесвітній день хворого у Києві відбулась присвячена цій темі нарада, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Учасниками стали представники різних конфесій – членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), активісти громадського сектору та державних структур. Зустріч відбулась з ініціативи Громадської ради Міністерства охорони здоров’я України з питань співпраці з ВРЦіРО за підтримки Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС). 

Відео дня

Метою наради було обговорення ситуації з ВІЛ/СНІДу в Україні та визначення ролі та головних напрямків діяльності Церков і релігійних організацій в умовах гуманітарної кризи.

“Ми завжди говоримо про важливість соціально-медичного служіння релігійних організацій. Кому ж як не Церкві належить надавати підтримку хворим та проявляти милосердя? Наша ціль сьогодні – подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні і ми можемо в цьому допомогти”, – зазначив на початку зустрічі архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

Про потребу єднання та підтримки для подолання епідемії говорила також директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Валентина Нізова: “Чим більше надії та віри вкладено у серця людей, тим швидше ми зможемо подолати виклики, що постали перед нами”.

Фахівець представила статистику стосовно поширення епідемії. Зокрема, зараз в Україні майже 264 000 осіб ВІЛ-інфіковані, а ще 75271 людей хворі на СНІД. За 2014 рік були зафіксовані приблизно 19 000 нових випадків інфікування, але не можна казати про точну цифру через брак обстежень. При цьому основним шляхом інфікування є статевий (69%), на другом місці знаходиться шлях через нарко-ін’єкції (30%). 

Максимально ураженими лишаються східні та південні області, зокрема Донецька та Луганська. Разом з тим нові загрози постають через бойові дії та загальну ситуацію, коли не всі хворі можуть отримати доступ до життєво необхідних ліків. При цьому серед переселенців зростає ризик повернення до вжитку наркотиків через складні життєві обставини. 

Регіональний директор ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії Віней Салдана зазначив, що він вражений діяльністю ВРЦіРО в Україні та певен, що цей унікальний досвід може бути надзвичайно корисним для інших країн. “Звичайно, ми не можемо казати, що епідемія знаходиться під контролем. Однак саме у релігійних організаціях я бачу той важливий контакт з людьми під час служіння. Саме служителі та духовні лідери можуть вести профілактичну роботу, запобігаючи розповсюдженню епідемії”, – зазначив він.

Результати роботи різних конфесій за роки протидії епідемії представив священик УГКЦ Андрій Нагірняк, голова Громадської Ради МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО. За його словами, вперше круглий стіл, присвячений участі релігійних організацій у даному питанні, відбувся у серпні 2005 року. Активна ж співпраця почалась у 2007 році за підтримки представництва ЮНЕЙДС в Україні. 

Після цього, 10 грудня 2007 року Всеукраїнська Рада Церков затвердила міжконфесійну Концепцію та  Стратегію протидії епідемії ВІЛ/СНІД. З того часу були проведені міжконфесійні наради у різних регіонах країни, розроблені практичні механізми роботи з населенням, а також випущені дві збірки матеріалів «Участь Церкви та релігійних організацій у боротьбі з поширенням епідемії та роботі з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІД». Численні тренінги для священнослужителів, волонтерів, круглі столи сприяли започаткуванню цього напрямку роботи в багатьох конфесіях.

“Ви спасаєте всіх, спасаючи хоча б одну людину. Не варто забувати про це. Ця справа допомоги та підтримки абсолютно не вигідна. Але Господь дає нам на це сили, а значить, що ми мусимо це робити. І відчувати благодать від кожної подібної справи”, – підкреслив голова відділу соціального служіння християн віри євангельської п’ятидесятників Рустам Фатуллаєв.

Заступник голови Відділу соціального служіння УПЦ Київського Патріархату священик Сергій Дмитрієв розповів про роль релігійних організацій у питаннях профілактики, представивши проект «Азбука життя». На його переконання, важливою є співпраця між різними релігійними організаціями щодо профілактичної роботи, а також у створенні соціальної реклами. Останній задум – це друк збірника «7 кроків до перемоги» для військових та капеланів, де пропагуватимуться моральні цінності, зокрема стриманість та вірність.