Уряд Німеччини надав 2 млн євро благодійному фонду «Карітас України» для допомоги вимушеним переселенцям зі сходу України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав журналістам президент фонду «Карітас України» Андрій Васькович.

«Німецький уряд виділив 2 млн євро на допомогу вимушеним переселеним особам. Цією підтримкою ми можемо допомогти приблизно 23 тис. переселеним особам, надаючи їм різні соціальні послуги, надаючи їм допомогу фінансову для проживання, для харчування, для одягу, для першочергових потреб, медичних потреб, а також допомогти їм психологічно та супроводжувати їх», - сказав Васькович.

Відео дня

За його словами, обсяги виконання потреб для понад 1 млн переселенців вказують на те, що ці обсяги є непід`ємними для однієї окремої організації, і це є непід`ємним для держави. ”Сьогодні є потреба сконсолідовано діяти спільно всіма інституціями”, - вважає Васькович. 

Він пояснив, що держава, волонтери, благодійні організації повинні співпрацювати. 

У свою чергу, координатор проекту допомоги вимушеним переселенцям Григорій Селещук повідомив, що фонд уже надав допомогу понад 50 тис. особам починаючи з літа 2014 року. За його словами, фонд зараз розвиває свої структури на сході України. У Краматорську, Дніпропетровську і Запоріжжі відкриваються нові центри, які надаватимуть допомогу переселенцям.

”Наші соціальні працівники, які працюють на сході України, говорять, що зараз починається нова хвиля переселення. Можливо, це пов`язано з тим, що притихли зараз, скажімо, обстріли і легше виїхати. Можливо, це пов`язано з тим, що люди використали вже весь свій ресурс для перебування там”, - сказав Селещук.

За словами Селещука, фонд хоче зосередитися на наданні допомоги тим людям, які тільки приїжджають з окупованих територій. ”Тут ми плануємо охопити понад 9 тис. осіб, тих, хто тільки прїжджають, грубо кажучи, без нічого...”, - додав він. 

Таким особам, за його словами, фонд надасть одразу ж фінансову допомогу, яка залежатиме від кількості членів сім`ї (якщо сім`я склається із трьох осіб, допомога становитиме 2400 грн).

Окрім того, Селещук повідомив, що у прифронтові міста і селища Донбасу фонд розвозитиме для людей спеціальні продуктові набори, вартість яких - близько 800 грн. 

”В наших планах є продовження роботи, так би мовити, за лінією фронту. Єдиним варіантом за лінією фронту, який ми бачимо на даний момент, це знову ж є таки доставка продуктових наборів за лінію фронту”, - сказав Селещук. 

У цьому зв`язку координатор відзначив, що практика доставки таких наборів на окуповані території існує. Фонд планує розширити географію доставки і запровадження більш системного рівня регулярних перевезень.