г

У Єревані відкрився музей-інститут Вардапета Комитаса - вірменського композитора, фольклориста і виконавця власних творів. Музей розташувався в будівлі колишньої обсерваторії в однойменному парку Комитаса. Тут же знаходиться пантеон діячів культури Вірменії, де покояться останки архімандрита, повідомляє Благовест-інфо.

У відкритті музею брали участь духовні лідери Вірменської Церкви - Патріарх-Католикос всіх вірмен Гарегін II, Католикос Великого Дому Кілікійського Арам I, Патріарх Вірменської Католицької Церкви Католикос Нерсес Петрос XIX, президент Вірменії Серж Саргсян, представники вірменського уряду та ін. Перед відкриттям музею гості відвідали пантеон імені Комітаса, поклали квіти до могили Вардапета.

Відео дня

Рішення про будівництво музею-інституту було прийнято 30 травня 2013 року на засіданні Ради піклувальників Всевірменський фонду «Айастан» за пропозицією президента Вірменії. Автор і архітектор проекту музею Артур Месчян.

Музей-інститут Комитаса є першим новоствореним музеєм незалежної Вірменії. Він оснащений сучасними технологіями: має концертний зал, постійну експозицію і можливість організації тимчасових виставок. У рамках структури будуть функціонувати науково-дослідний центр, музична студія, бібліотека, видавництво.

Для організації експозиції Музею-інституту Комитаса були передані музейні експонати з колекцій Музею літератури і мистецтва імені вірменського поета Єгіше Чаренца, Національної картинної галереї Вірменії та Національної бібліотеки Вірменії.

Усе життя Комитаса, його переживання і роздуми, музично-теоретичну та духовну діяльність, а також багата фольклорну спадщину представлено в постійній експозиції, автором і упорядником якої є Вардан Карапетян.

Вардапет Комітас (справжнє ім'я Согомон Согомонян) - видатний діяч вірменської музичної культури. Він подорожував по селах, збирав, обробляв народні вірменські пісні і поширював їх. Комітас заклав основу вірменської національної класичної та духовної музичної школи.