У Києві християни різних конфесій пропонують встановити на місці пам'ятника Леніну - скульптуру Богородиці (фото)
У Києві християни різних конфесій пропонують встановити на місці пам'ятника Леніну - скульптуру Богородиці (фото)

У Києві християни різних конфесій пропонують встановити на місці пам'ятника Леніну - скульптуру Богородиці (фото)

20:23, 21.01.2015
3 хв.

Cкульптуру Пресвятої Богородиці пропонують встановити на місці постаменту, що лишився від пам'ятника В.Леніну - на перехресті вулиці Хрещатик та бульвару Т.Шевченка, навпроти Бессарабської площі.

З цією пропозицією ініціативна група звернулась до Київської міської державної адміністрації.

Відео дня

Збір підписів триває ТУТ

Ініціативну групу представляють активісти з числа киян – представники різних християнських конфесій, яких, за їхніми словами, благословили глави Церков: Предстоятель УПЦ Блаженнійший Митрополит Онуфрій, глава УПЦ КП Патріарх Філарет, глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук та архієпископи РКЦ в Україні - Мечислав Мокшицький і Петро Мальчук.

Ініціативу також підтримала Всеукраїнська спілка офіцерів та командири добровольчих батальйонів, що перебувають в зоні АТО.

“Українська столиця недаремно вважається колискою східнослов’янського християнства. Ще до офіційного впровадження Христової віри на землях Київської Русі, тут існували давні християнські традиції. Апостол Андрій благословив дніпрові кручі, на котрих пізніше постав Київ. У 988 році святий рівноапостольний князь Володимир долучив наших пращурів до християнської родини”, - розповідають ініціатори про ідею створення скульптури.

"Пресвята Богородиця особливо шанується українським народом. Свідченням цього може бути той чудовий образ Оранти, що прикрашає надвівтарну частину Софіївського Собору - єдиний неушкоджений з часу створення у 1049 році, за що отримав в народі назву «Нерушима Стіна». Присвячені Пресвятій Богородиці й найбільші святині українського Православ’я - Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра, Свято-Успенська Святогірська лавра.

Також треба згадати Зарваницький та Бердичівський чудотворні образи Богородиці, фігура Божої Матері в Кам’янці-Подільському, возведена над колишнім мінаретом на знак звільнення Поділля від чужоземної неволі.

Під Покров Пресвятої Богородиці віддавали свою звитягу і життя українські вояки від часів козацтва, двох світових війн - до наших днів", - повідомляє ініціативна група.

За основу проекту скульптури Пресвятої Богородиці ініціатори взяли старовинний образ "Всіх скорботних радість", який знаходиться на внутрішній стіні, зліва від центральної брами Києво-Печерської лаври.

Старовинний Образ Пресв'тої Богородиці на внутрішній стіні зліва від центральної брами Києво печерської лаври

“Ми пропонуємо встановити скульптуру Пресвятої Богородиці на місці пам’ятника Леніну. Можна по-різному ставитись до тих методів, якими відбувалось звільнення цього місця. Але місце, на якому стояв ідол, потребує очищення та освячення. Саме тому ми пропонуємо і просимо встановити на цьому місці пам’ятку Тій, яку у всьому світі називають Царицею Миру, яка є Матір’ю Спасіння”, - пояснюють ініціатори встановлення скульптури.

Марія Горобець, "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся