Сигнальний примірник книги «Православне духовенство Донбасу, репресоване у 1920-1950 роках» вийшов у Донецькому національному університеті, повідомляє «Православ'я в Україні».

Автор книги - донецький вчений, доктор історичних наук, професор Володимир Нікольський - віддав дослідженню цієї теми двадцять років свого життя. Він по крихтах збирав відомості і вивчав матеріали, що збереглися і дійшли до нас у бібліотеках, працював в архівах Служби безпеки України та Донецької області.

За словами науковця, все почалося в дев'яності роки минулого століття. Саме тоді в регіоні була створена група дослідників, яка і стала складовою частиною руху «Реабілітовані історією». За релігійну тематику в проекті відповідав саме він. Так було покладено початок великій праці про репресоване духовенство в матеріалах і документах.

Відео дня

Спираючись на архівні дані, у праці автор простежує долі храмів і священиків Донбасу.

В 1914 році на Донбасі налічувалося 895 священиків і 728 храмів. Вже в 1960 році в Сталінській області церков було тільки 138, а служителів - 204.

Що стосується репресій, то в Україні тільки в 1935 році було репресовано 37 тисяч осіб, 294 з них - священики. Храми віддавалися під клуби, склади, підсобні приміщення. Служителям пред'являлися звинувачення в антирадянській діяльності. Їх відправляли в заслання строком від 3 до 25 років.