26 листопада відзначається Всесвітній день інформації, який проводиться щорічно з 1994 року за ініціативою Міжнародної академії інформатизації, що має генеральний консультативний статус в Економічній і Соціальній радах ООН і Світового информациологического парламенту. В цей день в 1992 році відбувся перший Міжнародний форум інформатизації. Величезні можливості, які відкрила людству інформаційна ера, таять у собі приховані загрози духовної і фізичної безпеки. Про те, як правильно поводитися з інформацією на сайті БФ «Фавор» запитав у доцента Київської духовної академії архімандрита Сильвестра (Стойчева).

- Сучасні інформаційні баталії істотно змінили особистість людини. І часто ці зміни далеко не в кращу сторону. Але це не означає, що християнин повинен повністю відмовитися від сучасного інформаційного потоку. Ми повинні розуміти, що місія християн перших століть свідчити про Воскреслого Христа нікуди не ділася і не випарувалася за майже два тисячоліття. Сьогодні також багато людей, яких не торкнулася істина Євангельського оповідання. Багато і тих, хто сумнівається - все це створює величезну місіонерське поле для нашої Церкви. Інше питання як цю місію здійснювати в умовах сучасного інформаційного поля. Церква повинна робити все, щоб її голос звучав і мав вагу в суспільстві. Саме голос Церкви в інформаційному потоці повинен бути островом порятунку.

Якщо ж міркувати про приватне, особистому підході до пошуку і аналізу інформації, варто завжди усвідомлювати мету цього процесу. Переглядати новинний потік ми повинні з метою чіткого розуміння тієї ситуації і тих реалій, в яких ми живемо, щоб бути готовими відповісти на ті виклики, які перед нами сьогодні стоять. Щоб не впасти в депресію від того, що подається нам сучасними ЗМІ, потрібно використовувати критичний підхід. Поняття «об'єктивності» інформації в сучасному світі стало досить відносним. Тому потрібно звертати увагу не стільки на інформаційні повідомлення, скільки на тенденції, які вони створюють. Мені здається, що це головне, що потрібно враховувати при роботі з інформацією: бачити наслідки, що нею створюються.

Відео дня

Щоб не бути обдуреним не можна повністю довіряти всьому тому, що ми сьогодні чуємо, бачимо і читаємо. У світі засобів масової інформації завжди потрібно звертати увагу на авторитет видання, його історію та основні принципи, яких вона дотримується. Але і це не гарантує знаходження на 100% правдоподібних джерел. Слід розуміти, що редакційна політика будь-якого видання залежить від дуже багатьох факторів, які впливають на роботу видання: фінансових, адміністративних, юридичних і т. д.

Отримати більш-менш адекватну картину реальності, можна тільки в уважніше вдумуючись в кожен аргумент, кожну тезу. В кінці кінців, потрібно зрозуміти, що цю картину формуємо ми самі. Знаєте, є люди, які з великою охотою вірять всьому поганому, що йдеться про Церкви, про єпископів про священиків, і вони ж дуже неохоче вірять чогось хорошого про Церкви. Їх негативне ставлення до церковного світу підживлюється деякими ЗМІ. Вони їм вірять, тому що хочуть вірити. Але якщо розібрати, що називається по кісточках, деякі репортажі і публікації, то розсудлива людина побачить там масу нестиковок, підміну понять, маніпуляцію аргументами і фактами. Це форма лукавства. Але ми не повинні його боятися. Головне, щоб наш розум був чистий і здатний розрізнити правду від її сурогатів.

bf-favor.org