У Києві 26-28 вересня пройде Міжнародний фестиваль єврейської музики і танцю «Слухай, Ізраїль!». Як повідомляється на сайті Київської єврейської месіанської громади, захід відбудеться у палаці культури «Україна».

Мета фестивалю - у дні випробувань для українців дати можливість кожному знову відчути радість життя.

Відео дня

Дні фестивалю збігаються з єврейським новим роком - Рош ха-Шана, який в єврейській культурі вважається святом надії і радості.

Фестиваль «Слухай Ізраїлю!» покликаний згуртувати і підтримати два народи, чиї долі так схожі в цей складний час. І подарувати глядачам частинку світла і надії, яким наповнена культура єврейського народу.

«Слухай Ізраїлю!» - мандрує по світу: радість, світло і унікальне розмаїття культурних традицій єврейського народу вже дарували мексиканцям, аргентинцям, росіянам... В останній раз в Києві фестиваль проходив 20 років тому - в 1994 році. Цієї осені в українській столиці знову зберуться музиканти, танцюристи, виконавці з США, Ізраїлю, України.

Вони познайомлять публіку з красою і багатством традиційної та сучасної єврейської музики і танців. Фольклорні мелодії у виконанні клезмер, нігунім, джаз і вічна класика звучатимуть протягом трьох днів фестивалю зі сцени палацу культури «Україна». Для українського слухача зіграють популярні клейзмерські колективи, в тому числі Кlezmeranians, знаменитий скрипаль Моріс Скляр, співачка Наталія Шпігельман, танцівниця Оксана Павлова, групи Simcha, Leaviot та інші. Кожен тут знайде ту мелодію, в унісон з якої б'ється серце. Також особливим посланням надії з гостями поділиться спеціальний гість фестивалю - Джонатан Берніс.

*** Перший міжнародний фестиваль єврейської музики і танцю відбувся у 1993 році в Санкт-Петербурзі. Тоді на концерт прийшло понад 14 тисяч осіб. Творець фестивалю - Джонатан Берніс - спочатку припускав, що його дітище буде кочувати по країнах і континентах, як і євреї протягом своєї історії.

«Слухай, Ізраїль!» в різні роки проходив у Білорусі, Україні, Молдові, Латвії, Росії, Угорщині, Аргентині, Уругваї, Мексиці, Індії і навіть Ефіопії. У нашій країні його приймали Київ, Одеса, Запоріжжя, Житомир, Вінниця, Донецьк, Бердянськ, Львів.