false

Кабінет міністрів України затвердив план заходів з підготовки та відзначення в Україні 500-річчя Реформації, який передбачає висвітлення її історії в навчальних закладах та проведення в Києві Фестивалю духовної християнської музики та співу.

Як йдеться в повідомленні Урядового порталу, відповідне рішення прийнято на засіданні уряду 7 грудня.

«Реформація не обмежилась Центральною та Західною Європою, а стала безумовним фактом духовного життя Східної Європи, зокрема і України», - відзначила під час виступу заступник Міністра культури Тамара Мазур.

Відео дня

«Ідеї Реформації символізували на українських землях новий етап розвитку освіти, науки, книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, ідеї віротерпимості та свободи совісті. В сьогоденні вони знаходять нові тлумачення в контексті спільного взаємообумовленого розвитку глобальних трансформацій та національних культур. Рецепція Україною культури Реформації значною мірою змінила вектор розвитку її суспільства, заклала підвалини толерантності й плюралізму його релігійно-культурного життя та стала невід'ємною складовою національної історії та релігійної мапи України. Окрім того, протестантські релігійні організації достатньо широко представлені в нашій державі та посідають вагоме місце у громадському секторі».

Заступник Міністра культури  зазначила, що  протестантські організації активно беруть участь у міжрелігійних та міжконфесійних об'єднаннях і проявляють  високу громадську активність в консультативно-дорадчих об'єднаннях при вищих органах виконавчої влади. Зокрема, такі об'єднання діють при Кабінеті Міністрів України, у Міністерстві культури України, Міністерстві освіти і науки України, Міністерстві оборони України, Міністерстві закордонних справ України, Міністерстві внутрішніх справ України, Міністерстві охорони здоров'я України тощо. 

Тамара Мазур також відзначила, що держава високо цінує діяльність протестантських організацій, зокрема у соціальній сфері та допомозі вимушеним переселенцям та воїнам АТО.

«На 2017 рік припадає ювілейна дата — 500 років Реформаційного руху в Європі. В більшості європейських країн заплановані масштабні святкування цієї дати. На міжнародній арені українські протестанти разом зі своїми одновірцями з інших держав-партнерів були й залишаються потужним джерелом популяризації та лобіювання інтересів нашої держави. Враховуючи вищезазначене та  значний позитивний внесок протестантської спільноти Україні в суспільний розвиток, наша держава не може бути осторонь цієї знаменної події», - сказала Тамара Мазур.

Згідно із затвердженим Планом заходів, урочистості з нагоди 500-річчя Реформації триватимуть  в Україні  протягом 2017 року. Зокрема, запланована низка тематичних наукових конференцій, симпозіумів, круглих столів, семінарів, інших наукових  та просвітницьких заходів. У навчальних закладах відбудуться тематичні заходи з висвітлення історії Реформації. На загальнонаціональному суспільному телеканалі відбудеться трансляція  циклів  тематичних теле- та радіопередач, демонстрація відповідних документальних і художніх фільмів, присвячених  історії  Реформації.

У Києві  за участю представників протестантських релігійних організацій буде проведено Фестиваль духовної християнської музики та співу. У с. Пересопниця  Рівненської області в травні 2017 року відбудеться «Духовний національний собор», а також  на жовтень 2017 року заплановано проведення на Хмельниччині Всеукраїнської науково-практичної  конференції  «Релігія  і церква як чинник  історичних та суспільних процесів Східної Європи».

До 500-річчя  Реформації  будуть підготовлені та випущені наукові, науково-популярні праці та твори діячів Реформації, створені музейні експозиції.

Відбудеться  випуск пам’ятної монети та конверта з оригінальною маркою, присвячених 500-річчю Реформації.