Фото interaffairs.ru

Майже всі терористичні акти, що відбулися за останні роки, були пов'язані з радикальними угрупованнями, які пропагують салафізм, повідомляє mail.ru з посиланням на експертів. За даними комітету у справах релігій Казахстану на сьогодні в республіці налічується близько 15 тисяч прихильників цієї течії.

Усього в Алмати налічується 177 релігійних об'єднань. Їх представляють 17 конфесій. Всі вони поділяються за своїм релігійним напрямкам — іслам, християнство, буддизм, протестантство, католицизм і багато інших. На сьогодні діяльність 20 — рішенням суду — в країні заборонена. Ці організації визнані терористичними та екстремістськими. Як зазначив голова КНБ, найближчим часом буде розглянуто питання про посилення закону про протидію екстремізму та тероризму.

«Голова комітету у справах релігії Галым Шокін поінформував, що у нас є близько 15 тис. послідовників нетрадиційної течії салафізм і зараз опрацьовується комплекс заходів по внесенню змін і доповнень у закон про протидію тероризму і екстремізму. Вважаємо, що центральні органи пропрацюють це питання і будуть вже внесені додаткові механізми контролю безпеки наших громадян», — зазначив Нурмухаммед Миманкожа, руководительинформационно-аналітичного відділу Управління у справах релігій р. Алмати.

Відео дня

Про необхідність посилення закону зазначив глава держави під час виступу на сесії Парламенту. Підтримують цю заяву і теологи.

«Я вважаю, що цю течію в нашій країні необхідно заборонити. Прихильники салафізму не визнають ані закони, ані державні програми, ані звичаї і традиції нашого народу. Вони діють самі по собі. Я вважаю, що якщо зараз це не зупинити, надалі воно може нашкодити розвитку нашого суспільства», — підкреслив фахівець ДУМК Алмати Бауиржан Аліули.

Представники духовенства відзначають, що всі терористичні акти, які сталися в країні, починаючи з 2011 року, пов'язані з салафізмом. І щоб надалі уникнути подібних подій, необхідно вживати заходів щодо посилення закону про релігії вже сьогодні. У країні за деякими даними налічується майже 15 тис. прихильників салафізму. Варто відзначити, що в сусідніх республіках в Узбекистані і Таджикистані це заборонено на законодавчому рівні.