Продавець взуття в Пакистані, ілюстраційне фото

Поліція в Пакистані повідомила про арешт чоловіка, який продавав взуття з традиційним символом індуїзму, за суворими законами цієї країни про блюзнірство.

За повідомленням Радіо Свобода, продавця на ім’я Джаганзаїб Кхаскхілі, затримали в місті Тандо-Адам на півдні Пакистану, все взуття з написом слова «Ом», священного для індуїзму й низки інших релігій походженням із Індії, вилучили.

У разі визнання винним йому може загрожувати до 10 років позбавлення волі.

Відео дня

До арешту продавця закликали провідники меншини індуїстів у Пакистані, а також меншини сикхів, що теж поважають символ «Ом» як священний.

У багатьох країнах Індійського субконтиненту, як і в мусульманському світі, взуття вважається «нечистим», свідоме доторкання взуттям є глибокою образою, а зображення символів на взутті сприймається як приниження цих символів.

В Ісламській Республіці Пакистан, у якій за Конституцією іслам є державною релігією, Кримінальний кодекс містить кілька статей про блюзнірство. Найсуворіші з них стосуються блюзнірства щодо різних аспектів ісламу, таких, як блюзнірство щодо пророка Магомета чи щодо Корану, кожен примірник якого вважається священним. Але інші такі статті передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії.

Найчастіше в Пакистані ці закони застосовують до випадків блюзнірства саме щодо ісламу. Правозахисники і в Пакистані, і за кордоном виступають за скасування чи принаймні пом’якшення цих статей і заявляють, що ці закони часто використовують для переслідування релігійних меншин. Натомість ці закони палко підтримують ісламістські екстремісти й консерватори.

Із іншого боку, критики звертають увагу й на іншу можливість несправедливого застосування законодавства проти блюзнірства – для зведення особистих порахунків.