к

2 червня послідовники буддизму святкують День Народження, Просвітлення і Догляду в Нірвану Будди. Свято відзначається в день повного місяця другого місяця індійського місячного календаря, який випадає на кінець травня - початок червня за григоріанським календарем. Він присвячений трьом найголовнішим подіям з життя Будди Шакья Муні: його Народженню, Просвітленню і Відходу в Нірвану. Оскільки більшість буддійських шкіл вважає, що ці події відбулися в один і той самий день року, в їхню пам'ять встановлено єдине торжество, повідомляє newsru.com.

Перекази так росповідають про народження Будди: цариці Майї, дружині правителя народу шакья Шуддходани, приснився сон, що вона народить сина, який стане Буддою (Просвітленим). Коли підійшов час народження дитини, цариця відправилася до своїх батьків. По дорозі вона відвідала прекрасний сад, який був повний квітів і співаючих птахів. Раптово у цариці почалися пологи, і вона народила Будду прямо серед квітів. З неба ринули два потоки води. Вони вмили Будду і його матір. Немовля встало на ноги відразу після того, як народилося.

Провівши 29 щасливих років у палаці свого батька, Сіддхартха Гаутама, Шакья Муні покинув його і пішов на пошуки істини, яку він відкрив у віці 35 років, сидячи під деревом бодхі. Ставши Просвітленим (Буддою), він почав проповідувати Істину (Дхарму), що відкрилася йому і заснував чернечу громаду (сангха). Коли Будді виповнилося 80 років, він вирішив завершити своє земне існування і відійшов у Нірвану - вічне і вище буття, в якому відсутня ланцюг перероджень.

Відео дня

Вішакха Пуджа вважається найважливішим із усіх буддійських свят. У дні свята у всіх монастирях проводяться урочисті молебні і влаштовуються процесії та ходи. Храми прикрашають квітами та паперовими ліхтариками, - вони символізують просвітлення, яке прийшло у світ з вченням Будди. Ченці всю ніч читають молитви і розповідають віруючим історії з життя Будди та його учнів. Миряни теж здійснюють медитацію в храмі і слухають настанови ченців протягом всієї ночі, підкреслюючи тим самим свою вірність Вченню Будди.

Характерним обрядом свята є обмивання статуй Будди підсолодженою водою і осипання їх квітами на знак пам'ятних подій, що відбулися в гаю Лумбіні під час народження Будди.