о

Далай-лама XIV закликав для якнайшвидшого припинення воєн і конфліктів у світі активніше розвивати взаєморозуміння й співпрацю між духовенством і мирянами різних релігій, а також невіруючими людьми, які, за його словами, повинні дотримуватися загальноприйнятої світської етики, повідомляє РИА Новости.

Всесвітньо відомий духовний лідер тибетського буддизму написав книгу про основоположну спорідненість віросповідань. Цього року вона видана російською мовою під назвою "Моя подорож у світ духовних традицій".

"Я написав цю книгу, щоб релігії дійсно існували в гармонії, щоб досвід буддійського ченця, який спробував вникнути в суть різних релігійних традицій, послужив джерелом натхнення для інших. Найбільші світові релігії звертаються до розвитку любові й співчуття, як до головного способу зробити людину щасливою і наповнити її життя глибоким змістом. І взаємодія між релігіями має сприяти встановленню миру в різних регіонах планети", - сказав далай-лама.

Відео дня

За його словами, конфлікти на релігійному грунті - це "щось докорінно неправильне", тому що релігії закликають людей не до протистояння, а до згоди.

"Буддизм та інші нетеїстичні релігії кажуть: людина соціальна істота, її щастя залежить від інших. Якщо ми несемо благо іншим істотам, ми щасливі, а якщо шкодимо - у результаті страждаємо самі", - зазначив буддійський лідер.

На цю ж логіку, за його словами спирається світська етика, яка поширюється на всі 7 мільярдів жителів землі, віруючих і атеїстів.

"Дуже важливо сьогодні, щоб релігії прийшли до взаєморозуміння та взаємоповаги. А для цього їх послідовники повинні більше дізнаватися один про одного, акцентуючи увагу на тому, що об'єднує", - закликав далай-лама.

Для цього, на його думку, необхідні зустрічі на академічному рівні між богословами різних традицій, діалог між людьми, які присвятили себе серйозній релігійній практиці, саміти лідерів світових релігій, спільні паломництва до святих місць.