52 делегати, які є представниками церков євангельських християн-баптистів з усіх областей України, 13 червня обрали нового голову свого Союзу. На найближчі п’ять років братство очолив Валерій Антонюк, який був першим заступником голови ВСЦ ЄХБ В’ячеслава Нестерука з 2010 року, повідомляє сайт баптистів України.

Новообраний голова особливо подякував представникам попереднього керівництва В'чеславу Нестеруку і Миколі Каспрову за працю і підтримку словами з Писання: «Нехай Господь благословить і нехай тебе стереже» (Числа 6:23).

Настанову для новообраної команди служителів дав Григорій Комендант.

Відео дня

В першому інтерв’ю новообраний голова баптистів України Валерій Антонюк розповів про найголовніші завдання на наступні п’ять років:

"Вірність місіонерському служінню. Наші церкви покликані служити суспільству, бути відкритими до людей і досягати людей Євангелієм. А вже самі методи досягнення вибудовуватимемо в процесі.

Близькі стосунки кожного християнина й особливо служителів із Богом для того, щоб нам звершувати служіння в чистоті. За таких умов є сила для того, щоб служити і впливати на різні процеси, які є в цьому світі. І ми засвідчились, що через це люди зберігають свіжість, силу і не вигорають у служінні, вони можуть бути плідними довгі роки.

Робота з молоддю. Мотивувати і робити все можливе для того, щоб молоді люди долучалися до служіння і більше посвячували своє життя для духовної праці. Можливо, нам потрібно буде переглянути наші підходи до молоді. Тобто молодь має бути під особливою опікою і увагою у наших церквах.

Підготовка служителів. Це випливає із попереднього завдання, але все-таки в Союзі ще багато церков, які не мають служителів. Приблизно триста церков мають пресвітерів похилого віку. Багато церков потребують не тільки пасторів, а й молодіжних керівників, місіонерів, лідерів інших напрямів служіння. Керівництво Союзу має приділити цьому особливу увагу для того, щоб через певний час ми бачили результати і вирішили кадрові проблеми в церквах. Підготовка служителів починається в самій церкві, і ми хотіли б сприяти цьому, допомагати в цьому діючим служителям. На майбутнє ми прагнемо мати близько однієї тисячі нових пасторів, які мають увійти в це служіння. Досить непросте завдання, але його можна вирішити.

Зберігати єдність у взаєминах між церквами, потреба служителів один в одному для того, щоб ефективно служити тілу Христовому, Церкві. Останнім часом модно говорити про незалежність церкви, але, поважаючи автономність церкви, служителі мають між собою зберігати взаємодію, і тоді й церква служитиме ефективніше: разом кілька церков зможуть виконати ті справи, з якими не може впоратися одна церква. Об’єднання зусиль – це той акцент, який важливо робити сьогодні у непростий час в країні.

Ці завдання пов’язані одне з одним. І якщо не складається щось в одному, інше теж буде уповільнювати розвиток. Та все ж першочерговим завданням я бачу безпосередню роботу зі служителями, надаючи їм різнобічну допомогу, щоб кожна церква мала благословення через свого служителя".

Сергій Сіпко, перший заступник Союзу ЄХБ Росії, звернувся до учасників з’їзду з привітанням від керівництва російського союзу ЄХБ. Він зауважив: «Зі сльозами на очах ми переживаємо за Україну. Ми задоволені тим, що українське братство від перших днів Майдану стало миротворцями для українського народу через молитви і соціальну допомогу, адже наше благовістя не матиме справжнього успіху, допоки ми щиро не полюбимо народ, серед якого живемо».

Щодо взаємин між українськими і російськими віруючими, Сергій Сіпко висловив свої сподівання: «Я надіюся, що наше співробітництво буде продовжуватися, збережімо любов та гарні взаємини, не зважаючи ні на що».

Ігор Бандура був обраний першим заступником голови ВСЦ ЄХБ В. Антонюка. Також було обрано на служіння заступників: В'ячеслава Нестерука, Івана Романюка, Василя Олійника, Володимира Шемчишина та Сергія Мороза. На з’їзді представили голів обласних об’єднань, які складають Раду Союзу ЄХБ.