Українська Православнав Церква сьогодні вшановує пам'ять про 100-річчя Мараморош-Сиготського процесу над православними у 1913-1914 роках і річницю прославлення преподобного Олексія Карпаторуського (2001).

Як повідомили УНІАН у Синодальному інформаційному відділі УПЦ, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі в селі Іза-Карповтлаш Хустського району Закарпатської області.

Відео дня

Звертаючись до віруючих зі словом настанови, митрополит Онуфрій розповів про трагічні події сторічної давнини, і наголосив на прикладі мужності та стійкості в вірі преподобного Олексія разом з іншими сповідниками. За богослужінням Блаженніший возніс молитву за мир в Україні. Також були піднесені молитви за упокій душ усіх, хто боровся за православну віру у Закарпатті. Після закінчення святкової літургії, у знак подяки за архіпастирський візит, віряни проспівали Предстоятелю Української Православної Церкви «Многая літа».

Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня розпочався дводенний архіпастирський візит Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до Хустської єпархії. Вчора Предстоятель УПЦ звершив чин освячення іконостасу новозбудованого монастирського храму на честь преподобного Олексія Карпаторуського.

Довідка УНІАН

На Мараморош-Сиготському процесі над православними у 1913-1914 роках судили віруючих за їхнє бажання сповідувати православну віру. На лаві підсудних опинилося 94 особи, серед яких чоловіки і жінки віком від 17 до 64 років. Головним обвинуваченим був священик Олексій (Кабалюк) – активний  учасник руху за відродження православ’я на Закарпатті. 3 березня 1914  угорська влада засудила 32 віруючих до різних строків ув’язнення і сплати великого грошового штрафу. Найбільший строк отримав ієромонах Олексій (Кабалюк) - 4,5 роки в’язниці і 100 крон штрафу. 

21 жовтня 2001 року Блаженнійший Митрополит Володимир очолив у Свято-Нікольському монастирі прославлення схиархімандрита Олексія в лику святих.