Фото: свящ. Игорь Палкин, С. Власов

У свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Покровському храмі Московських духовних шкіл у Свято-Троїцькій Сергієвій лаврі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

"...Я всіх вас вітаю з ювілеєм — з 200-річчям духовної академії у Святій Трійці. Це чудовий ювілей, який збігся з 700-річним ювілеєм преподобного Сергія. І чудово, що ці дати так співпали, бо якби не було преподобного Сергія, то не було б Лаври і, напевно, десь в іншому місці була б Московська духовна академія. Але за Промислом Божим академію після Наполеонівської навали, з розореної Москви, було переведено сюди, але вже на нових засадах. Утворилася школа нового типу — духовна академія, якої раніше не було в Росії...

Свято Покрова ми майже прирівнюємо до двунадесятих свят...

Відео дня

Ми пройшли найтяжчими шляхами нашої національної історії. Кілька разів ми були на волосині від загибелі як народ, як країна, і щоразу позбавлення приходило як Боже чудо. Хіба не чудом була перемога на Куликовому полі?..

Але князь Дмитро пішов за благословенням преподобного Сергія і здобув перемогу. І хоча це була не остаточна перемога, але ця перемога мала величезне духовне, моральне й психологічне значення для народу. Русь зрозуміла, що здатна боротися і завоювати свою незалежність. Хіба це не Боже чудо? І здійснилося це явлення Божої милості в день Різдва Пресвятої Богородиці.

А перемога над Наполеоном? А ще раніше — вихід із Смутних часів? І всі ці події супроводжувалися всенародними молитвами перед іконами — Казанською, Смоленською; і знаємо, що народ наш пов'язував свої перемоги з предстательством Цариці Небесної...

Вірю, що молитвами мучеників і сповідників, предстательством Пресвятої Богородиці ми були врятовані. Як і події наприкінці XX століття, коли миттєво все змінилося в нашій країні, і Церква вийшла з більш ніж 70-річного полону. Віримо, що оскільки над Вітчизною нашою перебуває Покров Пресвятої Богородиці, то у нас є надія на перемогу, на збереження самих себе такими, які ми є, якими ми вийшли з Київської купелі Хрещення, якими ми стали на шляхах духовного й культурного подвигу нашого народу.

Цариця Небесна простягає Покров над землею нашою...

Але Покров Пречистої Цариці Небесної там, у Влахернському храмі, не був простягнений просто так. Він був простягнений у відповідь на палку молитву жителів Константинополя. Ми бували різними, і Русь була не тільки свята, але й безбожна, і часом являла приклад не духовної, моральної краси та інтелектуальної сили, але гріха, розпусти й слабкості. І ми повинні пам'ятати, що Покров простягається над нами у відповідь на нашу молитву, у відповідь на нашу віру, у відповідь на нашу здатність жертвувати Богові те, що ми маємо, віддавати наш розум, нашу волю, наші почуття під силу дії Його Божественного закону..."

Повний текст проповіді можна прочитати тут

За матеріалами прес-службаы Патріарха Московського і всієї Русі