1

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) констатував випадки неприкритої агресії з боку Української Православної Церкви Київського Патріархату щодо Української Православної Церкви, її віруючих і священиків. Про це він сказав сьогодні в інтерв'ю офіційному сайту УПЦ.

«Починаючи з лютого цього року, щодо УПЦ постійно використовується шантаж. Не раз з вуст глави УПЦ КП звучали конкретні заклики, дослівно, «натиснути» на нашу Церкву... Добровільно перейшов у розкол тільки один священик з Херсонської єпархії УПЦ. Тоді пролунав заклик влаштовувати «референдуми» по селах стосовно того, до якої юрисдикції повинен належати сільський храм. Безліч людей висловилися проти відходу з канонічного православ'я і переходу в розкол. Для придушення їх конституційного права сьогодні використовується право фізичної сили. Підробляються документи, зриваються замки, людей б'ють, виштовхують з храмів", - зазначив керуючий справами УПЦ.

«Всі пам'ятають, як голосно в УПЦ КП вимагали діалогу з нашою Церквою. Сьогодні формат діалогу для так званого Київського патріархату не актуальний. Його голова впевнений, що зараз набагато ефективніше буде використання техніки рейдерських захоплень і розбою. Є достатньо політичних сил, які на хвилі популізму готові надавати Київському Патріархату силовий супровід у таких діях», - зазначив владика Антоній.

Відео дня

Керуючий справами УПЦ розповів про схему, за якою традиційно діють загарбники храмів УПЦ. Також він уточнив, чим захоплення відрізняється від добровільного переходу громади під юрисдикцію УПЦ КП.

«Рішення про перехід громади в іншу юрисдикцію може прийматися лише членами парафіяльних зборів під головуванням настоятеля храму. Державні органи мають право реєструвати зміни в статуті громади лише в тому випадку, якщо єпархіальний архієрей затвердив рішення цього зібрання. Такий порядок типовий не тільки для УПЦ, а й для всіх релігійних організацій України, в тому числі і УПЦ КП. І якщо в населеному пункті залишається хоча б 10 чоловік, які не бажають переходити з УПЦ в іншу юрисдикцію, відповідно до законодавства, ніхто не має права ліквідувати їх громаду. В іншому випадку це буде захоплення», - підкреслив керуючий справами УПЦ.

Також владика додав, що «якщо в населеному пункті є ті, хто бажає відноситися до так званого Київського патріархату, держава має реалізувати їхнє бажання не за рахунок віруючих УПЦ, а в законному порядку зареєструвати нову громаду».

За словами митрополита Антонія на сьогодні представниками УПЦ КП захоплено 10 храмів УПЦ. Це храми у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях.