1

На Тернопільщині у селі Бутин парафіяни храму на честь святого архистратига Михаїла Збаразького благочиння Тернопільської єпархії Української Православної Церкви наразі не можуть молитися за Божественними літургіями у своєму храмі.

Як повідомили УНІАН у Тернопільській єпархії УПЦ, настоятель храму та віряни не можуть потрапити у храм, бо, за їхніми словами, 5 жовтня храм захоплений представниками Української Православної Церкви Київського Патріархату та представниками політичної партії «Правий сектор».

«У неділю, 5 жовтня, я разом з прихожанами прийшов для звершення літургії, але храм вже був захоплений представниками Київського патріархату. Вхід до храму був під охороною невідомих у формі та у балаклавах, які називали себе “Правим сектором”. Наряд міліції спокійно спостерігав, як нас не допускали до храму. Недільне богослужіння було зірване», - цитує протоієрея В.Слободяна офіційний сайт УПЦ.

Відео дня

Настоятель храму у Бутинні протоієрей Володимир Слободян підкреслив, що мешканці села, які є парафіянами храму, вимагають у місцевої влади справедливості і захисту. При цьому у Тернопільській єпархії УПЦ звертають увагу на бездіяльнісять місцевої влади.

Наразі зібрано понад 70 підписів мешканців села Бутин, які засвідчили свою вірність Український Православній Церкві і виступили проти переходу до Київського Патріархату. 

У Тернопільській єпархії УПЦ звертають увагу, що "представники місцевої влади нехтують Конституцією і законодавством України".

"Замість того, щоб зареєструвати у Бутині нову громаду для тих, хто прагне до  Київського патріархату, вони позбавили віруючих Української Православної Церкви права на свободу совісті і віросповідання і, по суті, ліквідували попередню парафію, самочинно зробивши поправки у її Статуті", - підкреслюють у єпархії.

Наразі єпархія готує судові позови щодо неправомірних дій чиновників державних установ.

Додамо, що на офіційному сайті Української Православної Церкві Київського патріархату про події у селі Бутин на Тернопільщині не повідомляється.