Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликає глав держав, парламентів і народів Європи та США і Папу Римського Франциска зупинити розпалювання третьої світової війни.

Про це говориться у зверненні глави УПЦ КП до глав держав, парламентів і народів Європи, до президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами, Конгреса США та американського народу, також до Папи Римського Франциська.

У своїх зверненнях від імені вірних Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет висловлює подяку за моральну, дипломатичну, фінансову та іншу підтримку, яку Європейський Союз і окремі країни Європи, Сполучені Штати Америки і Католицька церква надають Україні.

Відео дня

«У 1994 році Україна відмовилася від третього за чисельністю ядерного арсеналу, отримавши від ядерних держав, зокрема Великобританії, Франції і Росії, гарантії недоторканності своїх кордонів», - зазначив глава Церкви і застеріг: «Якщо міжнародне співтовариство не продемонструє, що будь-яка держава, незалежно від своєї військової могутності, знаходиться під захистом міжнародного права, що договори діють, а їх порушення - карається, в іншому випадку зруйнується вся архітектура світової безпеки».

Він зауважив: «Цей шлях поверне нас у ХХ століття - століття двох світових воєн і холодної війни, коли питання відносин між країнами і народами намагалися вирішувати на підставі сили, а не права та справедливості. Мільйони жертв, руйнування цілих країн, страждання народів - все це може стати не тільки описом минулого, але і можливим майбутнім, у тому числі для Європи, якщо силу міжнародних договорів і гарантій безпеки не буде відновлено».

Глава УПЦ КП називає події в Україні "прелюдією до ІІІ світової війни". "Потрібно зупинити зло, поки не надто пізно», - сказав він. І закликав забезпечити виконання гарантій Будапештського меморандуму.

Звертаючись до Папи Римського глава УПЦ КП просить засудити порушення Будапештського меморандуму, інших договорів та правил, встановлених для збереження миру.