е

Польська Православна Церква Польщі відзначила сторіччя мученицької кончини св. Максима Сандовича та двадцяту річницю його канонізації, повідомляє sedmitza з посиланням на православний сайт orthodoxie.com.

Народжений в уніатській родині в Карпатській Русі майбутній священномученик перейшов у Православ'я в Почаївській Лаврі. Митрополит Антоній (Храповицький), у той час займав Волинську кафедру, запропонував йому навчатися в Житомирі і стати священиком, щоб здійснювати місіонерську діяльність у своєму рідному краї.

За залучення русинів у Православ'я отець Максим в 1912 р був  заарештований австро-угорською владою за підозрою в «шпигунстві на користь Росії». Звільнений з ув'язнення, він у червні 1914 року знову був заарештований і розстріляний протягом першого тижня Першої світової війни, без будь-якого попереднього суду і слідства.

Відео дня

Священномученик Максим Сандович був канонізований в 1994 р. Польською Православною Церквою. З нагоди двадцятої річниці канонізації отця Максима 19 вересня митрополит Варшавський Сава звершив Божественну Літургію в Горліце - місці мученицької кончини св. Максима Сандовича.