1

Близько 10 храмів Української Православної Церкви захоплені силою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив єпископ Климент, який очолив Синодальний інформаційний відділ УПЦ, на зустрічі голови Верховної Ради Олександра Турчинова і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

За словами єпископа, викликає тривогу "ситуація з силовим захопленням деяких храмів УПЦ і силовим переведенням їх в УПЦ Київського патріархату".

Відео дня

У той же час, зазначив єпископ Климент, він би не сказав, що це масштабне явище, оскільки йдеться "про близько 10-ти храмів", але це не може не турбувати людей, які живуть в європейському суспільстві.

Єпископ зазначив, що серед таких випадків є “жахливий випадок у селі Ностав Тернопільської єпархії, де Свято-Михайлівський храм був захоплений силовими засобами, священика під час літургії викинули з храму, а людей з храму силою видалили. Після цього державний реєстратор незрозуміло на якій підставі ліквідує цей прихід, а голова Тернопільської ОДА Сиротюк приймає розпорядження про реєстрацію статуту цього приходу в новій редакції вже в новому складі УПЦ".

За його словами, схожий випадок стався в селищі Ходоси Рівненської області, де була застосована сила "не тільки до парафіян, але й до священика".

Як заявив єпископ, найбільш прикро те, що міліція стояла поруч, але нічого не зробила для того, щоб хоча б припинити кровопролиття, застосування сили".

Фото: Інститут релігійної свободи