У рамках VI фестивалю православних ЗМІ «Віра і Слово», який проходить у Москві, відбулася дискусія «Права людини - межа свободи і свавілля».

Як повідомляє Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату, учасниками дискусії стали: посол з особливих доручень МЗС РФ, уповноважений МЗС РФ з питань прав людини, демократії та верховенства права К.Долгов, церковний публіцист, один з учасників групи розробників проекту «Основ вчення Руської Православної Церкви про гідність, свободу і права людини» ієромонах Макарій (Маркіш), виконавчий директор Правозахисного центру Всесвітнього російського народного собору Р.Силантьев і голова Православного братства «Радонеж» Є.Нікіфоров.

У своїй доповіді про роль прав людини в російському зовнішньополітичному порядку денному, К.Долгов вказав на наявність розколу в західному суспільстві з питання розуміння проблематики прав людини. Уповноважений МЗС РФ повідомив, що значна частина як населення, так і політичних еліт, які перебувають в опозиції головуючої в країнах Заходу ідеології, поділяють уявлення про необхідність захисту традиційних християнських цінностей і бачать в Росії модель консервативної держави.

Відео дня

Ієромонах Макарій (Маркіш) у своїй промові вказав на необхідність завжди залишатися в рамках свого понятійного апарату, говорячи про проблеми прав людини з опонентами, а не підлаштовуватися під їх бачення. У православному розумінні, вільне слово, - заявив він, - це слово чесне і дієве.

«Якщо слово втрачає свою свободу, воно стає бездіяльним, безрезультатним, марним», - підкреслив отець Макарій.

Р.Силантьев зазначив, що право передбачає суспільний договір, а міжнародне право - баланс інтересів різних сторін, у випадку ж однополярного світу людство знову повертається до принципу права сильного.

Насамкінець зустрічі керівник Інформаційно-аналітичного управління В.Кипшидзе висловив надію, що підсумки дискусії про права людини будуть сприяти професійному висвітленню комплексу проблем, пов'язаних зі свободою, у православних медіа.