1

В Єрихоні на ділянці Російського музейно-паркового комплексу, яка історично належала Імператорському православному палестинському Товариству (ІППТ) з'явиться російський археологічний музей під відкритим небом. Конкурс на створення проекту був оголошений на початку вересня, а його підсумки будуть підбиті в кінці місяця, повідомляє офіційний сайт ІППО.

"Проект передбачає будівництво відкритої експозиції археологічного музею з пристроєм оглядового майданчика-тераси, обладнанням тимчасових доріг і захисних споруд, а також спеціальних приміщень для зберігання знахідок та інвентарю, обладнання сучасної археологічної лабораторії. При цьому в цілях створення повноцінного "археологічного парку" площа розкопу буде розкрита до 700 квадратних метри для демонстрації древніх будівель", - йдеться в повідомленні.

В найстаршій неурядовій благодійній організації, заснованій 1882 року, стверджують, що з метою збереження, всі цінні породи дерев з передбачуваної зони розкопу будуть пересаджені і до них буде підведено автоматизований полив. Також буде створена система відеоспостереження і зовнішнього освітлення, в тому числі і від сонячних батарей, які будуть розташовані на покрівлі будівель. На території з'являться малі архітектурні форми, а у самому будинку - додаткові вітрини для експозиції. Початкова сума проекту визначена в 148 312 доларів.

Відео дня

Ділянка на вулиці Медведєва в Єрихоні історично належала до Імператорського православного палестинського товариства і була записана на ім'я першого голови ІППТ великого князя Сергія Олександровича. Ще в 1891 році археологічна експедиція організації під керівництвом академіка Миколи Кондакова провела тут попереднє дослідження, в ході якого були знайдені стародавні візантійські мозаїки. На ділянці також виростав сад, що включає в себе унікальні види рослин і який до революції здавався в оренду Руській духовній місії.

РФ ділянку було повернуто палестинською владою в 2008 році. Імператорське православне палестинське товариство надає всіляке сприяння розвитку ділянки: саме воно сприяло проведенню археологічної та дендрологічної експертиз.

Урочисте відкриття російського музейно-паркового комплексу, на території якого розташовані археологічні розкопки, будівля історичного музею з конференц-залом, бібліотекою та класами з вивчення російської мови, а також ландшафтний парк з чотирма могилами і священним деревом, біля якого, за переказами, відбулася зустріч Ісуса Христа з митарем Закхеєм, відбулося в 2011 році.