1

Історична Донська ікона Божої Матері доставлена з Третьяковської галереї в Донський монастир Москви на чотири дні для молитовного поклоніння, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Принесення чудотворного образу пов'язане зі святом, присвяченим Донській іконі, яке відзначається 1 вересня. Літургію цього дня відслужить патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Ікону, вміщену в спеціальний кіот, доставили під посиленою охороною співробітників внутрішніх військ. Під дзвони у супроводі сотень християн святиню принесли в головний собор обителі.

Відео дня

"Під час зустрічі ікони ми молилися про країну нашу, про всю історичну Русь і, звичайно, про Україну. Про мир на Україні ми молимося щодня, за кожною літургією і будемо особливо молитися перед іконою всі ці чотири дні", - сказав намісник Донського монастиря ігумен Парамон. Він додав, що військове протистояння для нього особлива біль, бо сам він родом з України.

Чудотворну Донську ікону Божої Матері, створену в XIV столітті, імовірно написав преподобний Феофан Грек. За переказами, ікона була принесена з Дону козаками, що прийшли на допомогу Дмитру Донському під час протистояння Мамаю в 1380 році. Після перемоги на Куликовому полі великий князь привіз її до Москви.

Народна пам'ять зберегла чимало відомостей про чудесне заступництво Божої Матері за молитвами перед цим образом. Свято ікони 1 вересня пов'язане із звільненням Москви від татарської навали в 1591 році. Коли наблизилися до Москви завойовники, цар Федір Іоаннович, звершив молитву перед іконою і наказав принести її з Кремля в табір російських воїнів. Історик Микола Карамзін описує, як, злякані невідомою силою, війська хана Казі-Гірея відступили і Москва була врятована. На місці, де була похідна церква стрілецького війська з іконою, і був закладений Донський монастир.

Ікона знаходилася спочатку в Успенському соборі Кремля, а потім у Благовіщенському. Після революції історичний образ зберігається в Державній Третьяковській галереї. Після відродження Донського монастиря встановилася традиція принесення в її стіни святині в день свята.