Предстоятелем Украинской Православной Церкви   митрополит Киевский Онуфрий

Обраний сьогодні предстоятелем Української Пправославної Церкви Митрополит Київський Онуфрій закликає паству до миру і бачить Україну соборною, красивою і оновленою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це митрополит Онуфрій заявив на прес-конференції у Києво-Печерській лаврі після свого обрання.

«Ми молимося Богові, щоб Господь дав тим людям, які воюють сьогодні, дух миру, щоб вони зрозуміли, що вбивати один одного - це не є заповідь Божа. До миру призиває нас Господь, і ми повинні бути синами миру… Наші спільні побажання були у тому, що ми хочемо бачити нашу Україну соборною, красивою, могутньою і оновленою», - сказав митрополит Онуфрій. 

Відео дня

Митрополит Онуфрій від імені Архієрейського Собору висловив подяку владі за те, що вона зробила все від неї залежне, щоб «цей Собор не був стурбований ніякими обставинами, щоб ми могли в мирі вирішити свої проблеми».

«І Собор молиться за нашу владу, щоб Господь допоміг у цей час знайти шляхи для встановлення миру на нашій землі і для покращення добробуту нашого народу», - додав він. 

Відповідаючи на запитання журналістів, митрополит Онуфрій зазначив, що питання можливості об’єднання УПЦ і УПЦ КП також обговорювалося під час Собору.

«І це питання обговорювалося, ми завжди були і залишаємося відкриті для діалогу між різними гілками Православ’я, і хочемо щоби було об’єднання. Але в нас є свої принципи - це канони Святої Православної Церкви, і об’єднання може бути лише тільки згідно цих канонів. Ніякі інші аргументи не можуть бути достатніми для нашого об’єднання. Ми будемо спілкуватися з нашими православними братами, будемо шукати шляхи, думаю Бог нам допоможе в цьому».

Щодо відносин з Руською Православною Церквою митрополит Онуфрій сказав: «Ми будемо будувати відносини на тих канонічних засадах, правилах, які є в нашій Церві, на яких ми сьогодні живемо. Ми незалежні в управлінні, самостійності та ми звершуємо свої служіння, враховуючи лише наші внутрішні реалії».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 13 серпня, Собор єпископів Української Православної Церкви, який відбувся в Києво-Печерській лаврі, обрав митрополитом Київським, предстоятелем УПЦ митрополита Онуфрія. 

Інтронізація Предстоятеля УПЦ відбудеться 17 серпня.