1

Мощі преподобного Германа були знайдені в 1484 році. Святий Герман жив ​​відлюдником на річці Визі, біля каплиці. Близько 1429 року тут знайшов його преподобний Саватій, постриженик Валаамської обителі, який шукав відокремленого місця для своїх подвигів.

Герман розповів Саватію про Соловецький острів, і обидва преподобних, перепливши море, оселилися на Соловках. Вони побудували собі келію під Секирной горою, в якій прожили шість років. Після кончини Саватія в 1435 році, преподобний Герман продовжував пустельні подвиги на острові з іншим пустельником, преподобним Зосимою. Герман прожив на острові більше п'ятдесяти років.

Будучи неписьменним, але спонукуваний Божим Промислом і бажаючи зберегти пам'ять про подвиги преподобного Саватія для навчення багатьох, він наказав клірикам записати свої спогади про преподобних Саватія і Зосими, про події, що відбулися за їхнього життя.

Відео дня

Преподобний Герман любив слухати корисне читання і заповідав учням збирати в обитель книги. Для господарських та інших потреб обителі преподобний до глибокої старості здійснював небезпечні плавання і далекі подорожі на материк.

В одній з таких поїздок в Новгород в 1479 році він помер у Антонієвому монастирі. Тіло його повезли в Соловецьку обитель, але через бездоріжжя примушені були поховати біля каплиці в селі Хавронˈїній на річці Свирі. 1484 року, коли було вирішено перенести труну на місце подвигів преподобного, мощі його здобули нетлінними. 

Тропар

Желанием духовным от юности распаляемь, преподобне Германе, Христу тесным жития путем последовал еси и, в морский пустынный остров, аки в тихое пристанище, вселився, в нем многа лета постнически пожил еси, идеже блаженным отцем Зосиме и Савватию сожитель был еси, с ними же моли Христа Бога о нас, любовию чтущих святую память твою.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.