1

Грецька православна газета "Ортодоксос тіпос" (Ορθοδόξος Τύπος) повідомляє, що Константинопольська Православна Церква відклала канонізацію старця Паїсія Святогорця.

За даними видання, прославлення у лику святих старця Паїсія було намічено на 12 липня - день двадцятиріччя від дня його блаженної кончини. «Ортодоксос типос»висловлює свої версії події. Зокрема, автори видання вважають, що це якось пов'язано з недавньою зустріччю Вселенського Патріарха Варфоломія та папи Римського Франциска в Єрусалимі, повідомляє сайт Аgionoros.ru. У той же час офіційні мотиви відкладення канонізації залишаються невідомими.

За даними видання, на невизначений термін відкладається і канонізація старців Якова (Цаликиса), Амфілохія (Макриса) і Єфрема (Катунакского).

Відео дня

Як вже повідомляв портал «Руський Афон», питання про канонізацію афонського старця Паїсія Святогорця (Эзнепидеса) бло розглянуте на недавньому засіданні Священного Синоду Вселенського Патріархату під головуванням патріарха Варфоломія. На ньому, за неофіційними даними, було схвально сприйнято пропозицію про причислення до лику святих зазначеного святогірського старця.

Пропозиція про його прославлення в лику преподобних святогорців надійшла ще десять років тому від митрополита Навпактоського Ієрофея. Тоді ж було подано прохання про канонізацію афонського старця Порфирія (Байрактариса) Кавсокалівіта, урочисте прославлення якого відбулося наприкінці минулого року.

В Константинопольській Православній Церкві також розглядається питання про можливу канонізацію афонських старців Амфілохія (Макриса), Софронія (Сахарова), Єфрема Катунакського, а в майбутньому і Йосипа Ісіхаста. Про це повідомляв авторитетний грецький портал Hellas-orthodoxy.

"Руський Афон"