Митрополит Антоній (Паканич): що нам відомо про керуючого справами УПЦ?
Митрополит Антоній (Паканич): що нам відомо про керуючого справами УПЦ?

Митрополит Антоній (Паканич): що нам відомо про керуючого справами УПЦ?

17:34, 23.07.2014
6 хв.

У день пам'яті преподобного Антонія Печерського, 23 липня, в Успенському соборі Києво-Печерської лаври зібралося багато парафіян, студентів духовних шкіл, паломників та гостей обителі.

Для керуючого справами Української Православної Церкви, ректора Київської духовної академії і семінарії митрополита Бориспільського та Броварського Антонія (Паканича) свято преподобного Антонія Печерського особливий день - день тезоіменитства. Сьогодні він звершує богослужіння, отримує численні привітання, зустрічає гостей, рідних і друзів.

Відео дня

ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ІМЕНИННИКА?

Перед богослужінням проект "УНІАН-Релігії" попросив парафіян лаври та академічного храму розповісти про митрополита Антонія.

Олег Мащенко

Олег Мащенко, викладач Національного університету харчових технологій, прихожанин лаври

"ЙОГО МАНЕРА СПІЛКУВАННЯ З ЛЮДЬМИ. ЛАГІДНІСТЬ, ВРАЖАЮЧА ВИТРИМКА, ТАКТ..."

З лаври почалося моє воцерковлення. Тут були і моя перша сповідь, і Причастя. З лаврою мене пов'язує дуже багато чого. Дійсно, як другий дім. Владику Антонія знаю багато років. Запам'яталася перша зустріч. Це було під час перебування владики завідувачем канцелярією Київської митрополії. Я прийшов до нього на прийом, мене вразила його манера спілкування з людьми. Така лагідність, вражаюча витримка, такт... Відчувається культура. Тоді зі мною була людина з дещо складним характером, але під час розмови владика все згладжував, так що в підсумку людина заспокоїлася.

Я взяв для себе поведінку владики, як зразок спілкування з людьми. Мені подобаються проповіді владики. Складні богословські поняття він пояснює доступним стилем, навіть простій людині, недосвідченому стає все зрозуміло. Кілька років тому владика очолив нашу духовну академію і семінарію. Був період досить складний, видно було, що йому дуже важко. Потім Господь поставив його керуючим справами нашої Церкви. Паралельне поєднання таких посад велика праця. Ми бачимо по ньому, як він працює, як тримається. Дай Бог, щоб таких архіпастирів було більше в нашій Церкві!

Віленська Ірина

Віленська Ірина, працівник у сфері банківських послуг

"ВЛАДИКА ДУЖЕ ЧУЙНИЙ, ДОБРИЙ, ЩИРИЙ"

З владикою Антонієм я познайомилася відразу після його приїзду в Київ. Я відвідувала богослужіння в печерах, які проводив благочинний нашої лаври, і ще тоді звернула увагу на отця Антонія. Потім бачила його публікації в нашій церковній пресі.

Мені дуже сподобалися його відповіді: він вів рубрику питань і відповідей. І це були справді глибокі і щирі, що головне – не тривіальні відповіді.

Коли я ближче познайомилося вже з владикою Антонієм, моя думка підтвердилась. Владика дуже чуйний, добрий, щирий. Я пам'ятаю випадки, які мене приємно дивували з суто людської точки зору. Коли він дізнавався, що у прихожан виникала якась проблема, він говорив: «Приходьте - ми її будемо вирішувати». Мені дуже імпонує, що за ці роки, пройшовши шлях від ігумена до митрополита, він не змінився. Залишився так само доступним, таким, яким ми його знали раніш. Мені це дуже приємно.

Світлана Бибик

Світлана Бибик, бухгалтер, прихожанка лаври

"КОЛИ ВІН СЛУЖИТЬ, ЗБИРАЄТЬСЯ ПОВНИЙ ХРАМ"

Я живу в Києві 7 років. Спочатку ходила в храм час від часу, а потім потрапила на архієрейську службу в храм Різдва Пресвятої Богородиці, і стала ходити на богослужіння постійно. Владика Антоній така світла людина. Коли він служить, збирається повний храм, неможливо пройти осторонь.

Думаю, що це теж є показником того, яка він людина і священнослужитель. Він говорить добрі проповіді. Виглядає він строгим. Але він монах. Він повинен бути таким. Але якщо його запитаєш про щось - обов'язково дасть відповідь. Якщо тобі потрібно після служби вільно підходиш до нього і питаєш, він завжди приділяє час.

Віктор

Віктор, прихожанин академічного храму

"ВЛАДИКА - ГРАМОТНИЙ ТА ОБДАРОВАНИЙ ПАСТИР"

Ще до того, як я побачив владику Антонія, знав про цього пастиря. Мій знайомий, священик, навчався з ним в Московській духовній академії. Він розповідав, що владика – грамотний і обдарований пастир. Неодноразово бачучи і слухаючи владику, я переконався в правдивості цих слів. Владика уважна і лагідна за вдачею людина. Дай Бог, щоб йому вистачило терпіння продовжувати вести своє пастирське служіння в такий нелегкий час.

Тетяна Журавльова

Журавльова Тетяна Іллівна, музикант, педагог на пенсії, прихожанка академічного храму

"ГІДНИЙ, ДОБРИЙ ВЛАДИКА: ЛЮБЛЯЧИЙ І ВИМОГЛИВИЙ, ДБАЙЛИВИЙ І МУДРИЙ"

Я прихожанка лаври протягом 25 років. З першого дня відкриття храму Різдва Богородиці відвідую саме цей храм. Я одна з найбільш «стародавніх» (сміється) парафіянок нашого храму.

Я увійшла в цей храм, коли тут ще був склад, стіни були сіро-бурого кольору, на підлозі стояла вода, запустіння було повне. На моїх очах виросло не одне покоління достойних служителів Церкви: дияконів, ієреїв, архієреїв. Тому можу багато розповісти про всіх, хто був тут, служив.

У силу цього, можу вільно і мимоволі порівнювати як було, і як стало при владиці Антонії. З повною відповідальністю кажу, що Господь наш з ласки своєї великої, за молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і преподобного отця нашого Антонія, засновника Лаври, дав нам дійсно гідного, доброго владику: люблячого і вимогливого, турботливого і мудрого. Всі ми бачимо, який зараз світ: розважливий, цинічний. Як важливо, що в цей час Господь дав такого доброго пастиря.

Розмовляла Анна Хрустальова, "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся