Фото: ria.ru

Вчені мають намір обстежити розкопану археологами в Свято-Юр'євому монастирі під Великим Новгородом гробницю святого архієпископа Феоктиста в 2015 році.

"Можна сказати, що в нинішньому році вчені просто не встигли вивчити гробницю. Загін з дня на день згортає роботи в храмі і повернеться сюди лише влітку майбутнього року. Крім цього, при розтині поховання необхідна присутність кваліфікованого антрополога. Зараз його у складі загону немає. У 2015 році він, ймовірно, буде", - пояснив представник Новгородської археологічної експедиції.

Він підтвердив, що вчені підготували гробницю до розкриття, але поки залишили її недоторканою. У них є непрямі докази, що мощі Феоктиста знаходяться на своєму місці, що гробницю в роки революції не розкривали, як це сталося з деякими похованнями святих в інших храмах і монастирях.

Відео дня

"Мощі знаходяться під мармуровою плитою, датованою 1814 роком. Плита стоїть на своєму місці. Після установки вона, судячи з усього, ніколи і ніким не переміщалася. Зокрема, огляд показав, між нею і гробницею - розчин XIX століття", - повідомив представник експедиції.

За його словами, для розкриття гробниці для наукових досліджень необхідно благословення Церкви, яке вчені поки не отримали.

Гробниця святителя Феоктиста була розчищена під час реставраційних робіт у Георгіївському соборі монастиря. Дослідження в храмі другий рік проводить архітектурно-археологічний загін НАЭ.

Архієпископ Феоктист керував Новгородською єпархією на початку XIV століття. Його останки отримали славу чудотворних. У XVII столітті був причислений до лику святих.

"Седмиця"