1

В Українській Православній Церкві і в Українській Православній Церкві Київського Патріархату розповіли про плани святкування цьогорічного Дня Хрещення Русі, що відбудеться 27-28 липня. Про це вони заявили під час прес-конференції у Києві у п’ятницю, 18 липня, повідомляє РіСУ.

Зокрема, духовенство УПЦ має намір зробити цей день урочисто-поминальним і особливу данину віддати пам’яті новопреставленого Митрополита Володимира у день його ангела.

«Це буде день урочистий і поминальний. Ми традиційно його святкували як і День ангела Володимира. 27-го липня вдень після служб у храмах буде традиційний молебень на Володимирській гірці, а 28-го на площі перед Успенським собором відбудеться урочиста Літургія за участі духовенства Києва і області. Ми будемо вшановувати нашого князя і поминати Митрополита Володимира.

Відео дня

Патріарха Кирила не буде, як і не буде гостей – буде наша внутрішня подія. Але звичайні прочани приїжджають з різних місць і подія не буде мати статусу закритої. Ми будемо також готуватись до наступного року, до відзначення 1000-ліття успіння князя Володимира і ми маємо гідно провести святкування як на державному, так і на церковному рівнях», - поділився протоєрей Георгій Коваленко.

Натомість представники Київського Патріархату підуть так само традиційним сценарієм святкування. Речник КП архиєпископ Євстратій (Зоря) підкреслив, що цього року є одна приємна зміна – відсутність жорстких заходів безпеки на Володимирській гірці, як це було минулого року, коли до Києва приїжджав президент Росії Володимир Путін. За його словами, це прибирає незручні моменти для духовенства та стає подією, яка справді єднає людей.

Також речник розповів і про плани щодо відзначення дати: «27-го липня ввечері у Володимирському соборі буде всеночне бдіння, а в сам День Хрещення о 9-й годині буде Літургія, яку очолить глава УПЦ КП Патріарх Філарет. Багато хто вже знає про нашу щорічну акцію та запрошуємо всіх християн на хресну ходу, яка приведе до Володимирської гірки, де ми звершимо молебень. Таким чином, наші заходи завершаться, а на території Михайлівського монастиря буде спілкування вірян та скромна трапеза».

*** 27 і 28 липня відбудеться святкування 1026-річчя Хрещення Русі та день пам’яті князя Володимира.