1

Голова Синодального інформаційного відділу Московського Патріархату Володимир Легойда в інтерв'ю «Російській газеті» заявив про те, що "Руська Православна Церква не може займати політичну позицію по відношенню до громадянського конфлікту в Україні".

"Було б дивним, якби Церква ніяк до цього не ставилася. Але якщо ми розуміємо політику як боротьбу за владу і можливість реалізувати владні повноваження, то Церква політичну позицію зайняти не може, тому що не бере участі в такій боротьбі і не прагне до цього", - заявив В.Легойда.

Разом з тим він підкреслив, що "Церква підносить свій голос, коли вбивають людей".

Відео дня

"Коли руйнуються храми, лікарні і школи. Коли захоплюють заручників, чи то журналістів, чи спостерігачів ОБСЄ", - сказав Легойда.

Голова СІНФО зазначив, що у Церкви є право і обов'язок давати моральну оцінку тому, що відбувається, громадським і політичним подіям, але така оцінка може бути дана виключно з євангельських позицій.

«Церковна, пастирська позиція тут може бути тільки миротворчою. Святіший Патріарх вже говорив, що вона "підударна", тому що критикується з різних сторін. Але Церква не може зайняти іншу позицію», - підкреслив представник РПЦ.

«Найважливіше зараз - пам'ять про те, хто ми в першу чергу, в глибинному сенсі. Християни. З цього виходить миротворча позиція Церкви, яку вона послідовно проводить, домагаючись при цьому і конкретних результатів, наприклад, організувати допомогу біженцям», - сказав Легойда.