в

Свято Положення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні урочистим богослужінням відзначила 15 липня братія Руського на Афоні Свято-Пантелеймонового монастиря.

Це свято близьке православному серцю, оскільки саме з ним пов'язан початок Руської Церкви і християнізації Русі в ІХ столітті.

Для руської святогірської обителі це свято дорого ще й тим, що в ній з давніх часів зберігається велика християнська святиня - частина Ризи Пресвятої Богородиці з Влахерн, від якої неодноразово відбувались зцілення і чудотворення. Тому під час святкового богослужіння в Афонському Свято-Пантелеимоновому монастирі традиційно в цей день відбулося вшанування Ризи Пресвятої Богородиці, яку урочисто винесли для поклоніння віруючих. Крім братії, до великої святині змогли прикластися і численні паломники.

Відео дня

Святковим богослужінням відзначили день Положення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні і на Київському подвір'ї Афонського Свято-Пантелеймонового монастиря, що діє при храмі на честь святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі.

Для Афонського подвор'я в Києві це свято також має символічне значення, оскільки розташоване на території колишнього стародавнього Влахернсько-Ризоположенського монастиря XI - XIII ст.

По слову блаженнопочившого Митрополита Київського і всієї України Володимира, свято Положення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні одночасно є і святом заснування Православної Церкви в Київській Русі.

Згідно з Переказами, Риза Божої Матері, що зберігалася в Назареті і в 471 р. була перенесена в Константинополь, у Влахернський храм. І хоча сама подія положення Ризи у Влахерні сталася 471 року, встановлення загальноцерковного шанування цього свята пов'язане безпосередньо з Руссю і початком її християнізації.

Риза Пресвятої Богородиці служила наче захисним покровом для столиці православної Візантійської імперії від нашестя ворогів. Так було під час облоги Константинополя аварами в 626, персами - в 677, арабами - у 717 роках. Але особливо знаменними виявилися події 860 року, тісно пов'язані з історією Руської Церкви.

Свято Положення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні є, таким чином, одночасно святом канонічного заснування Руської Православної митрополії в Києві.

Свято Положення Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні по праву є і святом торжества Православ'я на Русі, початку її звернення (оголошення) до Христа. У зв'язку з цим, до трагічних подій 1917 р., щорічно 2/15 липня на свято Ризоположения у Влахерні в Києві була традиція звершувати урочисті хресні ходи до Аскольдової могили, де духовенством при численному зібранні народу правилися панахиди "про упокій першого руського християнського князя Оскольда, названого у хрещенні Миколою".

Детальніше - на сайті "Руський Афон"