У Святогірську 15 липня братія обителі молитовно відзначила 22-у річницю від дня відкриття Свято-Успенської Святогірської лаври. Як повідомляється на сторінці лаври в Фейсбук, обитель була відкрита 15 липня 1992 року - у день святкування Охтирської ікони Божої Матері.

Відео дня

"22 роки тому, 15 липня 1992 року, за домовленістю з адміністраціями санаторію і заповідника, для поселення в Святих Горах прибула в обитель перша братія. Її число складалося лише з 8-ми осіб. День 15 липня 1992 року є першим днем духовного відродження Святогірської обителі, так як саме тоді, липневим ранком, на могилі преподобного Іоанна Затворника і, ввечері, в соборі Успіння Божої Матері, після тривалої перерви в стінах відкритого монастиря знову зазвучала жива молитва, принесена за Донецький край, Святу Русь і весь Православний світ", - йдеться в повідомленні.

15 липня 2014 року в Успенському соборі лаври відбулася святкова Божественна літургія, по завершенні якої був відслужений подячний молебень з акафістом Охтирській ікони Божої Матері. Богослужіння очолив намісник Свято-Успенської Святогірської лаври архієпископ Святогірський Арсеній. Звернувшись у своєму слові до парафіян владика сказав:

« ...Завжди ми маємо причини дякувати Богові і Його Пречистій Матері. Хтось дякує за зцілення душі чи тіла, хтось дякує, тому що на сьогоднішній день Господь сподобив його прийти у монастир і стати насельником цієї святої обителі.

Але є причини подяки для всіх нас: саме в цей день в 1992 році відновила своє духовне життя Святогірська обитель, саме в сьогоднішній день на місці зруйнованого храму в честь ікони Охтирської Божої Матері, біля могили преподобного Іоанна Затворника, пройшло перше богослужіння, з якого розпочалося молитовне життя нашої святої обителі...

Вірячи, що Божа Матір знову відродила цю святу обитель для нашої користі, Вона не залишить Своїм покровом, Своїм заступництвом, Своєю допомогою, Своєю материнською любов'ю всіх, хто працює тут, і всіх, хто сюди прибуває з любов'ю, до цього святого місця...», - сказав намісник.

Братія Всіхсвятського скиту Лаври на чолі з скитоначальником архімандритом Амвросієм (Бобровим) звершили хресний хід до місця зруйнованого в роки безбожної влади Охтирського скиту, де біля могили преподобного Іоанна Затворника відслужили водосвятний молебень з акафістом Охтирській іконі Божої Матері.