ИТАР-ТАСС/Юрий Машков

Фруктовий сад і кедровий ліс прикрасили Троїце-Сергієву лавру до 700-річчя її засновника - преподобного Сергія Радонезького.

"Перші два десятки яблунь і спеціально виведені сорти абрикосів висадили близько Духовної академії. Цим ми відроджуємо старовинну традицію: ще преподобний Сергій заклав тут перші сади", - розповіла начальник служби озеленення Троїце-Сергієвої лаври Галина Щербакова.

Саджанці антонівки, штрифеля, коричної та інших сортів виростили в Тимірязівській академії. Звідти ж прибули і троянди: чайно-гібридні і флорибунда - цей вид безперервно квітне до снігу.

Відео дня

Килими однорічників, які покривають всю лавру, вирощують власними силами. "У монастирських теплицях - 29 тис. кольорів 30 різних видів, - розповіла Щербакова. - Частину рослин ми відвозимо в подвір'я лаври і в дитячий будинок, який підтримує лавра".

За південно-західною монастирською стіною в минулому році з'явився молодий кедровий ліс - кілька десятків саджанців.

Перші кедри в лаврі посадив десять років тому патріарх Алексій II. "Шість саджанців західносибірського кедра ми привезли з підмосковних теплиць. Це вже дорослі дерева: три роки тому на них з'явилися перші шишки", - уточнила Щербакова.

Допомагають прикрашати лавру і парафіяни. "Плоди їх праць - зелений оазис хвойних сортів біля патріаршого корпусу. Тут ялівець і гірська сосна, туя і ялиця, ялина блакитна", - додала співробітниця лаври. "Селекціонер з Тульської області привіз спеціально вирощений ним сорт винограду. Правда, зрілих ягід ми поки не бачили. Їх з'їдають паломники", - розповіла Щербакова.

Серед незвичайних рослин в монастирі ростуть півстолітній тіс, японська сакура, мигдаль, ряболисті клени - червоні і білі.

Збереглися фото півстолітньої давнини, на яких лавру прикрашає багатий плодовий сад. У випускників Московської духовної академії була традиція садити дерева в пам'ять про альма-матер. "Досі збереглося дерево, посаджене майбутнім Грузинським патріархом Ілією II, який тут навчався. Тепер цей звичай хочуть відновити", - зазначив прес-секретар лаври Сергій Бульчук.

За його словами, в літописі лаври йдеться про "сад з 750 яблунь". Образ монастиря-саду присутній на іконах і картинах минулих століть, відображений в спогадах паломників.

ИТАР-ТАСС