Перетворення Валаама в місце масового паломництва допоможе не тільки духовному розвитку тих, хто приїжджає на архіпелаг, але необхідно і для самих ченців. Про це сказав Патріарх Кирил під час відвідання Спасо-Преображенського монастиря, повідомляє ІТАР-ТАСС.

«Ми повинні зробити Валаам особливим місцем всенародного паломництва, але це накладає величезну відповідальність на всіх його насельників... Це дивне поєднання дивовижної природи з великою кількістю намолених місць, це святе місце не зможе залишити байдужим жодної людини, навіть тих, які далекі від віри», - сказав Патріарх.

На думку предстоятеля Руської Православної Церкви, приїзд паломників допоможе священикам вдосконалюватися духовно.

Відео дня

«Як ченці несуть прочанам щось значне, допомагаючи їм розібратися в складнощах життя, так і зіткнення з мирянами потрібно чернецтву, - зазначив Патріарх. - Кожен пастир, який уважно ставиться до своїх прихожан, уважно ставиться взагалі до людей, отримує дуже багато: він краще починає розуміти, що відбувається сьогодні з сучасною людиною, краще розуміти скорботи і радості людей, а значить і знаходити відповіді на їх питання», - сказав він.

Патріарх Кирил також наголосив на необхідності добре організувати паломницькі маршрути по всьому архіпелагу.

Предстоятель РПЦ відвідує Валаам щороку в дні, коли Церква святкує день пам'яті преподобних Сергія і Германа - засновників чернечого життя на архіпелазі. Зараз тут тривають масштабні відновлювальні роботи, більшість храмів і скитів вже освячені і діють. Нещодавно Валаамське подвір'я в Приозерську прихистило 116 біженців з України.