Архиепископ Сергиево-Посадский Феогност:

Намісник Свято-Троїцької Сергієвої лаври архієпископ Сергієво-Посадський Феогност вважає, що приклад преподобного Сергія Радонезького, який жив у період лих і смути, може допомогти сучасній людині «подолати смуту в своєму розумі».

Про це повідомляє сайт «Православна освіта».

Урочистості на честь 700-річчя Преподобного дадуть суспільству поштовх до того, щоб «прокинутися і згадати, що біди оточують нас тільки тому, що ми забуваємо про найголовніше - скільки б ми не молилися святим, вони не зможуть допомогти нам, якщо ми самі не будемо працювати», зазначив владика, нагадавши слова святителя Філарета, митрополита Московського: «Бог створив нас без нас, але Він не може спасти нас без нас».

Відео дня

«Преподобний Сергій своїм життям показав можливість подолання зла - перш за все в собі. Підкоренням смути в своєму розумі, подоланням неправди він переміг зло. Саме тому до нього з такою повагою ставилися всі: самі суворі люди XIV століття, які ні з ким не рахувалися, у трепеті змовкали перед словом преподобного Сергія», - підкреслив ієрарх.

Архієпископ Феогност розповів історію з життя преподобного Сергія про те, як святий прийшов до князя Олега Рязанського, непохитного воїна, який все життя провів у битвах, з закликом укласти мир з Москвою.

«Здавалося б, хто такий для рязанського князя монах з далекої пустелі? Але сила преподобного Сергія підкорила його, подолала ненависну ворожнечу світу цього. Якщо ми сьогодні відчуваємо брак цієї сили, то лише тому, що ми самі не хочемо докладати зусиль», - зазначив намісник лаври.

«Тому таке велике значення цього свята: воно нагадує нам, що ми спадкоємці преподобного Сергія. Всі ми покликані до того, щоб долати зло, насамперед, у самих собі. Бо "спасися сам, і навколо тебе тисячі спасуться". Ці слова преподобного Серафима стосуються всіх, хто живе на землі. Молитвами преподобного і богоносного отця нашого Сергія, ігумена Радонезького, чудотворця, Господь допоможе нам у міру своїх сил попрацювати в розпочатій їм справі», - сказав архієпископ Сергієво-Посадський Феогност.

WebRep
currentVote
noRating
noWeight