1

На Валаамі сьогодні відбулося відкриття пам'ятника святому апостолу Андрію Первозванному. Як повідомляє прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі, у зведенні пам'ятника пам'ятника брала участь українська компанія «Мотор Січ».

Монумент встановлений при вході у Валаамський монастир. Підхід до пам'ятника виконаний у формі хреста Андрія Первозванного: двох пересічних доріжок. Скульптура, виконана з бронзи, розташована на мармуровому постаменті. Висота пам'ятника 3,6 м, з хрестом - 4 м.

Монумент встановлений на горі Фавор - на шляху від причалу монастирської бухти біля святих врат Валаамського монастиря.

Відео дня

Церемонію освячення скульптури очолив Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

«Тут, на Валаамі, освячений пам'ятник святому апостолу Андрію Первозванному - тому самому, з чиїм ім'ям, за переказами, пов'язане долучення Русі до християнства. Апостол Андрій, встановивши хрест на Київських пагорбах, попрямував на північ і, досягнувши Ладозького озера - озера Нево, - тут, на Валаамских горах також встановив хрест.

Святий апостол Андрій поєднав південь і північ того величезного простору, що пізніше стало Святою Руссю. Він прозрів, що саме на цій землі буде яскраво світити світло Христове, і так воно й сталося. Земля наша прикрашена подвигом великого сонму мучеників і преподобних, благовірних князів і простих людей, імена яких не залишилися в історії, але які життям своїм зберегли вірність Христу.

І як важливо, що саме сьогодні, коли важкому випробуванню піддається духовна єдність Русі, Святої Русі, історичної Русі, тут, на Валаамі, встановлюється цей пам'ятник - за активної участі та сприяння наших братів з України», - сказав Патріарх Кирил.

Як повідомляє прес-служба, пам'ятник апостолу Андрію Первозванному встановлений на Валаамі за участю Фонду Андрія Первозванного та підприємства АТ «Мотор Січ». Ідея встановлення пам'ятника з'явилася напередодні 1025-річчя Хрещення Русі.

«Святий Андрій Первозванний завжди шанувався нашими народами як наш особливий покровитель, - зазначив президент АТ «Мотор Січ» Богуслаєв.

*** АТ «Мотор Січ» - запорізьке підприємство з виробництва авіаційних двигунів. Кілька десятків тисяч двигунів виробництва цієї компанії встановлені на льотні апарати всесвітньо відомих фірм і експлуатуються цивільною та військовою авіацією у понад 100 країнах світу.

Фонд Андрія Первозванного заснований в 1992 році. Організація здійснює проекти, спрямовані на відродження духовних цінностей та зміцнення православної віри.