Перша Божественна літургія відбулася в печерному храмі Різдва Іоанна Предтечі Святогірської Лаври 7 липня - свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Про це повідомляє сайт "Донбас Православний.

Це велика подія в житті обителі, оскільки в новітній історії Святогірського монастиря, що відкрився в 1992 році, літургія в цьому храмі ще не служили.

Відео дня

Святогірська обитель знаходиться під особливим покровом Святого Іоанна Предтечі. Ще в XIX столітті в кручі крейдяної скелі був освячений храм на честь Різдва Іоана Хрестителя. Саме тут, приблизно в XVI столітті, на крейдяному стовпі було чудесне явлення ікони Миколи Чудотворця.

На Божественній літургії 7 липня маленький печерний храм Різдва Іоанна Предтечі був заповнений людьми. Печерна обстановка, спів братії давнім відомим наспівом особливо розташовували до молитви і нагадували часи перших християн.

8 липня у Святогірській лаврі вшанували пам'ять прп. Кипріяна - одного з духівників обителі, старця, який вірно потрудився для братії монастиря на шляху порятунку до Царства Небесного.

Сучасник отця Кіпріана, добре його знав, А.Ковалевский писав про нього: «Старець духівник ієромонах Кіпріан відрізнявся при досвідченості своїй духовній, рідкісною добротою: був він саме земний ангел, а не людина в цьому відношенні, ніяка злоба або образа не могли збурити його...»

Докладніше про житіє преподобного тут: Преподобний Кіпріан, ієромонах Святогірський († 25 червня / 8 липня 1874 р.)

За матеріалами сайту Донбас Православний