Квіти і сльози: у Києво-Печерській лаврі тисячі людей прощаються зі своїм Предстоятелем (фоторепортаж)
Квіти і сльози: у Києво-Печерській лаврі тисячі людей прощаються зі своїм Предстоятелем (фоторепортаж)

Квіти і сльози: у Києво-Печерській лаврі тисячі людей прощаються зі своїм Предстоятелем (фоторепортаж)

17:17, 06.07.2014
4 хв.

У Києво-Печерській лаврі духовенство та віруючі прощаються з Предстоятелем Української Православної Церкви митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

Відео дня

5 липня, перед початком вечірнього богослужіння, труну з тілом спочилого Блаженнішого доставили в Успенський собор Києво-Печерської лаври.

Намісник Києво-Печерської лаври з братією монастиря біля гробу Його Блаженства звершили панахиду. ВІДЕО

1

6 липня місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій у співслужінні ієрархів Української Православної Церкви та духовенства звершив Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

За богослужінням підносилися сугубі молитви за новопреставленого Блаженнішого Митрополита Володимира.

На засіданні Священного Синода Української Православної Церкви, яке відбулося сьогодні у Києво-Печерській лаврі, ухвалили відспівування Блаженнішого Митрополита Володимира провести 7 липня на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври, а погребіння - на лаврському братському кладовищі біля храму Різдва Божої Матері.

Обов’язки з організації та проведення похорону Митрополита Володимира Священний Синод поклав на спеціально створену комісію. 

Священний Синод, засідання якого відбулось сьогодні у Києво-Печерській лаврі, звернувся до єпископату, кліру, ченців та мирян з проханням молитися за спочилого Блаженнішого і за Святу Українську Православну Церкву.

Усіх тих, хто сьогодні тримає в руках зброю, Священний Синод просить скласти її та сісти за стіл переговорів.

"Сьогодні, перед труною спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви ми звертаємося до наших братів та сестер і просимо ради Христа усіх тих, хто тримає в руках зброю, скласти її та сісти за стіл переговорів, щоб більше не пролилося жодної краплі людської крові", - йдеться у зверненні.

1

"Блаженніший Митрополит Володимир пішов від нас у вкрай непростий час. Щодня на Українській землі ллється кров, гинуть люди в Донецькій та Луганській областях. Особливо важко чути про те, що страждає мирне населення", - констатує Священний Синод.

У зверненні згадується, що Митрополит Володимир стояв на чолі Української Православної Церкви 22 роки. Він був обраний на древній престол Київських митрополитів 27 травня 1992 року. І з того часу мужньо ніс хрест Предстоятельського служіння в Україні.

"Це були роки відродження Святого Православ’я на Українській землі. З 1990 року, згідно визначення Архієрейського Собору Руської Православної Церкви, Українська Православна Церква стала незалежною та самостійною в управлінні. Статус самокерованої Церкви з правами широкої автономії дозволив нашій Церкві успішно звершувати свою спасительну місію. І саме Блаженніший Митрополит Володимир протягом двадцяти двох років постійно дбав про те, щоб максимально розкрити усі ті можливості, які дає нашій Церкві її особливий статус", - повідомляє Священний Синод.

"Роки служіння Блаженнішого Митрополита Володимира на Київській кафедрі були періодом становлення незалежної Української держави. Його Блаженство був справжнім патріотом. Він від усього серця любив Україну, вболівав за її долю, до останнього свого подиху підносив Богу молитви за український народ... Своєю щирою любов’ю Блаженніший Володимир підкоряв серця можновладців, які побачили в ньому справжнього християнина і патріота", - згадує Священний Синод.

"Великим болем в серці спочилого святителя була рана церковного розділення. Усі, хто знав Його Блаженство, бачили, з яким болем він завжди говорив про те, що православні християни в Україні, які сповідують одну віру, на жаль, залишаються розділеними. Блаженніший Володимир докладав чимало зусиль для подолання церковних розділень. І це є його заповітом усім нам. Ми маємо зробити усе можливе, аби церковні розділення в Україні відійшли в минуле", - говориться у документі.

Анна Хрустальова, "УНІАН-Релігії".

Фото УНІАН

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся